A. Vodopivec, domovina.je: Zakaj birma pomeni slovo od Cerkve in verskega življenja

Po krstu, spovedi in obhajilu je birma četrti zakrament, ki ga katoličani prejmemo na svoji življenjski poti. Četrtemu zakramentu, birmi, pravimo tudi potrditev v veri … lahko pa bi ga poimenovali zakrament poslovitve od vere.

Kaj se dogaja v Sloveniji in po Evropi po prejemu birme je vsem znano: slovesna maša, kosilo, darilo in potem v 80 % primerih konec verskega življenja, tja do poroke ali še malo čez.

Na temo birmanske pastorale in kako obdržati mlade po birmi v bližini Cerkve obstaja nepregledna zbirk analiz, študij in razprav, ki kljub vsej znanosti in strokovnosti ne morejo ustrezno odgovoriti na trenutni pojav poslovitve.

Kaj se dogaja? Razumevanje tega zahteva širši pogled

Prva in največja težava ni v slabih katehezah ali zgrešenem pristopu Cerkve, ampak v prevladujoči kulturi okolja in javnem mnenju. Oba, vsak na svoj način, ponujata mladim ekstremne in mikavne vedenjske vzorce, ki so daleč od vrednot, ki jih ponuja vera.

Govorimo o modi, o tem da si »cool«, da doživljaš presenečenja in da znaš presenetiti, da si »odpičen« v dejanjih, da se vedno dogaja nekaj novega …

Če so še pred desetletji osrednjo vlogo pri vzgoji mladih imele družina, šola in Cerkev – vsaka za eno tretjino – imajo danes vse tri skupaj morda komaj še tretjinski vzgojni delež. V takem okolju je zelo težko ponuditi nekaj, kar bi res učinkovito vzgajalo otroke.

Obdobje revolucij

Drugi s tem povezan vidik je velika kulturna in miselna revolucija, ki se je zgodila po drugi svetovni vojni in je zajela vse družbene segmente. Burna šestdeseta leta prejšnjega stoletja niso prinesla samo seksualne revolucije, pač pa tudi marsikatero drugo.

V Katoliški Cerkvi smo imeli drugi vatikanski koncil, ki je uvedel številne novosti, svet se je začel povezovati v veliko globalno vas, tehnologija je z internetom doživela zlato dobo … vsi ti dejavniki so zaznamovali in spremenili naš način razmišljanja in naš način verovanja.

Sedaj živimo v času, ko je birma zakrament poslovitve.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.