A. Tomažič: Sovražni govor Slavoja Žižka

Foto: rtvslo.si.
Foto: rtvslo.si.

Pa povejmo direktno, kot tisti deček iz Andersonove zgodbice: “Saj nima ničesar na sebi!”

Slavoj Žižek je v TV intervjuju iz Zagreba izvajal sovražni govor. Ko je govoril o politikih, posebno še tistih (svetovnih voditeljih), ki so v Parizu skupaj hodili v povorki »Je suis Charlie«, je dejal, da bi jih bilo treba vse postreliti! Da ne bi bilo glede potencialnih tarč atentatorjev nobenega dvoma, je bila ob teh besedah na ekranu tudi konkretna ilustracija – posnetek ravno teh politkov.

Če bi kaj takega na Twitterju čivknila kakšna Anica Krempl (in bi bilo to v nekaj minutah pozabljeno kot lanski sneg), bi bila res to lahko le zanemarljiva neumnost.

Slavoj Žižek pa ni kdorkoli! Velja celo za nekakšnega svetovnega ideologa, guruja, predvsem mladih levičarjev, gotovo tudi številnih skrajnežev. Njegovi »verniki« imajo oboževalske klube, potujejo na druge celine na njegova predavanja, nosijo majice z njegovo sliko, berejo njegove knjige, neštete intevjuje itd. Njegove besede in citate jemljejo za čisto zlato. Mirno lahko sklepamo, da marsikateri prepotenten potencialen revolucionar nikakor ne šteje izjave o streljanju zgolj kot metaforo… ampak kot usmeritev za bodoče delovanje! Takorekoč kot programsko izhodišče!

V času ko je svetovni terorizem v strašni ekspanziji, je mednarodna skupnost primorana celo zaostriti kazensko zakonodajo, da se prepreči tudi zbiranje, indoktriniranje, pomoč, financiranje, logistika, ki vodijo do krvavih dejanj. In če tudi v naših medijih zasledimo vse pogostejše zgražanje nad kakšnimi islamskimi pridigarji, ki sicer direktno ne kršijo zakonov, pač pa napačno vzgajajo mladino – v fanatike in atentatorje, potem tudi tisti organi in organizacije, ki se v Sloveniji trudijo za odpravo sovražnega govora, ne bi smele molčati ob besedah »da je treba vse politike postreliti«!

Dobro, videlo se je, da je Žižek (kot ponavadi) razburjen in da so mu besede morda iz ust ušle po nesreči, nehote? Ja, potem pa je najmanj, kar pričakujemo in zahtevamo, da se bo lepo in jasno opravičil, demantiral svoje napotke, jasno in nedvoumno povedal (predvsem svojim mladim sledilcem), da se pa to tako ne dela. Da nasilje in še posebno (po)streljanje ne vodi nikamor in da to ni nikakršna legitimna opcija. In nobenih pogojevanj »toda«, »po drugi strani«, »vendar pa«…!

Se zgodi, OK. Popravljeno in oproščeno. (Kljub veliki škodi, ki je s takšnim sovražnim govorom nedvomno nastala, saj demanti ne bo dosegel vseh, ki so prvotne izjave slišali in videli).

Če imajo naši uradni preganjalci sovražnega govora enake kriterije za vse (politične opcije?), potem jih bodo imeli tudi za Slavoja Žižka in se ne bodo ustrašili zafrkljive medijske ofenzive, katero potem seveda lahko pričakujejo …

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.