A. Kos, Sol zemlje: Ne smeš javno moliti – kršiš ustavo! Ja?

40 dni za življenje

Pred ljubljansko porodnišnico se dan za dnem, tokrat že tretjič določeno dobo (tokrat od 10. 2. do 20. 3.), vedno po 40 dni (tudi jeseni), zbirajo ljudje, ki sestavljajo skupino (skupinico) molivcev, ki molijo v podporo nosečnicam v stiski, da bi se le-te zmogle odločiti za življenje. Molijo tudi za nerojene otroke, tudi za splavljene. Tudi za dekleta in žene, ki niso sprejele otroka. Pa tudi za zdravstvene delavce, ki opravljajo splave. In za partnerje nosečnic … Žal mnogi pustijo svojo žensko, naj se odloča sama …

Pišem v 3. osebi, saj v tem zadnjem terminu, letošnjem postu, sama sploh še nisem bila tam. Rekla sem celo, da se ne najdem v tem načinu delovanja, molitve. Da je moj način dela (tudi dejavnega spoštovanja življenja) drugačen.

Kar pa ne pomeni, da ne bom šla v bližnji prihodnosti spet pred porodnišnico. Z namenom, da svoj čas prav na tak način posvetim nosečim mamicam in njihovim otrokom. Tudi tistim, ki so bile noseče, pa niso več.

Ne bom šla tja, da bi sodila … ne, samo želela bi, da bi te punce in žene čutile, da v svoji stiski niso same. Da smo tudi ljudje, ki čutimo z njimi. Ja, odločitev je njihova, ne bomo jih sodili in ne bomo jim sodili, če ne bodo sprejele otroka …. toda srčno upamo, da bo v njih rasel prostor, namenjem resničnemu življenju. Dejstvo je, da mnoge ženske nosijo hude posledice po splavu, še po spontanem splavu so stiske, po hotenem so pa še hujše (če si ženske pustijo čutiti). Mislim, da smo žene ustvarjene zato, da nosimo življenje, ga dajemo, rojevamo … In da same sebe osrečimo predvsem s tem, če življenje sprejmemo …. in ne, če ga zavrnemo, zavržemo.

Ob tem moram povedati tudi, da me zaboli, kadar so ljudje, ki so proti splavu, grobi do tistih, ki splavljajo.

Če je do mene kdo grob in napadalen, me bo odbil – in ne prepričal v svoj prav. Čisto mogoče, da ne bom hotela niti razmišljati o njegovem pogledu, če ni znal povedati kulturno in vljudno, seveda pa tudi jasno.

Borci za življenje in borci proti molivcem

No, in ob “borcih za življenje” (ja, tudi jaz sem borka za življenje!) so se pojavili tudi borci proti molivcem pred porodnišnico. Zbirali so podpise in jih poslali na razne naslove, no, na “državo”.

Prepričana sem, da to ni prav, da ne dovolijo moliti, pa četudi javno.

Mislim, da je prav, da molijo ljudje, ki so pripravljeni moliti … gre za njihov dar drugim ljudem. Gre za njihov prosti čas, s katerim razpolagajo sami. Gre za njihovo dobro voljo, za njihovo naklonjenost življenju, gre za spoštovanje življenja od malega.

Več lahko preberete na blogu Sol zemlje.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.