A. Kos, blog Sol zemlje: Moj ata, socialistični kulak

Ko sva šla s sinom mimo spomenika žrtvam vojnega in povojnega nasilja, ki stoji pri novi cerkvi na Žalah, je sin bral letnice in videl tudi kasnejše letnice, ne le 1945. Potem sva se pogovarjala o vojni in svobodi. Pa o otrocih s Petrička. Pa o tem, kako je koga “vzela svoboda” – ta izraz so pri meni doma uporabljali, ko so se odrasli o kom pogovarjali, pa so rekli: “Vzela ga je svoboda!” Kakšna svoboda je to, ko vzame življenje? Vojno je preživel, svoboda ga je pa ubila …?!

Ta izraz sem doživljala kot naš lokalni izraz, no, potem pa ga najdem v Cavazzovi knjigi, ko piše o očetu svoje žene … tudi njega je vzela svoboda … “Šesti dan svobode ga ni bilo domov …”

In sinu pojasnjujem našo “svobodo”, svobodo, ko so se mnogi bali glasno govoriti stvari, ki so jih vedeli … Svobodo, ko so zapirali ljudi, ki so želeli živeti svobodo na svoj način – tako da bi živeli sebe. Pa ko so jim jemali stvari – ko so ljudje veljali za kapitaliste … ampak “ali ni partizan, ki je vzel mojemu očetu delavnico, potem kapitalist?” je spraševal deček na Petričku – in bil zaradi tega vprašanja grobo kaznovan …

Svoboda, ko se bojiš!!

No, ko sem govorila o sinu o Cavazzovi ženi in njenem otroštvu, sem pomislila, da morda najdem kaj na internetu, kakšen filmček, kjer Boris Cawazza nastopa. No, pa sem potem našla film Moj ata, socialistični kulak.

Sicer ne Cavazze, pač pa druge junake.

Pa smo ga skupaj pogledali!

Dober film je. Tisti župnik mi ni bil ravno všeč. Precej dvomim, da je bil lahko tak v tistih časih. Ali pa je bil en tak med mnogimi drugačnimi.

Več lahko preberete na blogu Sol zemlje.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.