A. Kolednik, PlanetSiol: Politična prihodnost Janeza Janše

Ob poročanju medijev o domnevno sumljivih finančnih transakcijah predsednika SDS Janeza Janše in njegove žene Urške Bačovnik Janša smo politične analitike povprašali, kako bodo ti očitki skupaj z nekaterimi preteklimi aferami vplivali na nadaljnjo politično pot prvaka SDS.

“Janševa priljubljenost v jedru volilne baze ne bo omajana”

Aleš Maver meni, da bodo nakopičeni očitki zoper Janšo zelo prizadeli njegove možnosti, da prepriča sredinske volivce. “Ne glede na to, koliko so ti očitki utemeljeni, se zaradi njihove gostote pojavlja dvom tudi o še tako prepričljivih razlagah,” pravi Maver.

Prepričan je, da za zdaj to ne bo moglo omajati Janševe priljubljenosti v samem jedru njegove volilne baze, bo pa zelo negativno vplivalo na možnosti, da bi prepričal potrebno število volivcev za volilni rezultat nad 20 ali 25 odstotkov.

“Janša se iz politike ne bo umaknil, dokler se ne bo za to sam odločil”

“V zvezi z zadnjimi očitki je jasnega še veliko premalo, da bi lahko o tem postavljali kakršnekoli resne napovedi. Predvsem je učinek tovrstnih očitkov in afer obratno sorazmeren z njihovo pogostostjo in z opaznostjo želje pomembnega dela močnih akterjev v Sloveniji, da se Janšo nekako vendarle odstrani iz slovenske politike,” pojasnjuje Matej Makarovič.

Po njegovih besedah se Janša ne glede na posamezne vzpone in padce svoje politične opcije iz politike ne bo umaknil toliko časa, dokler se ne bo za to sam odločil, morebitna cena, ki jo bo za to vztrajnost moral plačati on osebno in morda tudi njegova politična opcija, pa bo ob tem povsem sekundarnega pomena.

Več: PlanetSiol