A. Ihan, siol.net: Bogovi so padli v solato

Teorije zarote so navadno obupan poskus, da v stvareh, ki jih ne razumemo in se jih hkrati bojimo, po svoje skonstruiramo nekakšno logiko in smisel. Najhuje je sprejeti, da nas ogroža nelogičen kaos brez namena, sistema, urnika; strela z jasnega. Paničnega človeka zato pomiri vsaj zanesljiv hudič, še tako hudoben in sovražen je boljši od tesnobe brez sistema in pravil.

V kaosu pravosodja lahko vsakdo postane Janša

Absurdističen konec afere Patria z zastaranjem človeka hočeš nočeš potisne v skušnjavo, da bi občutek popolnega pravosodnega kaosa pri sebi reševal s teorijo o ljudeh, ki so vse skupaj skrbno načrtovali. Človeku bi bilo lažje pri duši, če je pravosodje sistem, ki načrtno meri samo na Janšo, kot pa da gre morebiti v vsem sistemu za neorganiziran kaos, kakofonijo zmedenih sodnikov, ki jim je mar le lastna uradniška služba, da jo odtolčejo in na koncu meseca dobijo plačo. Pravzaprav je lepše sprejeti zaroto zoper Janšo kot pa možnost, da lahko v kaosu pravosodja vsakdo postane Janša.

Ker če je šlo samo za koordinirano politizacijo nekaterih sodniških združb, smo sicer zadnjih sedem let namesto predstavniške demokracije zganjali politični teater, ampak tega bi glede na svoj politični kader tako ali tako imeli in vsaj še dobro desetletje bo trajalo, da bo politika samostojno shodila. Kljub temu se mi zdi, da smo državljani glede politike lahko razmeroma mirni, saj pregovorno cagavi slovenski politiki pod budnim očesom EU-vzgojiteljev ne (z)morejo delati usodnejših ekscesov. Dokler smo v EU.

Kaj pa, če ni bilo zarote?

Zato se mi zdi mnogo slabša možnost, da v primeru Patria sploh ni bilo zarote in gre pri vsem zgolj za običajno podobo delovanja našega sodstva. V tem primeru me kot državljana zares začenja daviti panika, saj to pomeni, da je človek v Sloveniji mrzel brez dragih odvetnikov, ki te znajo za velik denar voziti prek vseh sodišč, ker lahko šele na petem ali šestem po vrsti dosežeš tisto, kar se je trem ali štirim sodnikom prej zdelo popolnoma drugače.

Pa kako naj običajnemu državljanu, ki ga zakolje prvi sodnik, nato pa to potrdi še drugi, pride na misel kaj drugega kot ponižno plačati kazen in oditi na hladno? Kdo brez štaba dragih odvetnikov in političnih privržencev bo upal riniti še naprej na vrhovna in ustavna in evropska sodišča? Upam torej, da je bil primer Patria sodna zarota proti Janši, ker se nam navadnim državljanom sicer v sodnem sistemu slabo piše. Ker če ni zarota, preostane le še kaos, zato raje izberem zaroto.

Upam, da je zarota!

Upam torej, da so se gospodje sodniki pred sedmimi leti v resnici organizirano zarotili proti Janši, saj me je, če je Patria nevtralna podoba našega sodstva, kot državljana groza, da v sistemu vlada tak kaos.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.