A. Ihan, Planet Siol: Nič nas ne sme presenetiti

Princip je vedno enak, vse drugo so nianse

Seveda ni presenečenje, da v Sloveniji vladajoča politika ne (z)more najti kandidatov, ki bi znali že pred nastopom mandata konkretno (cilji, ukrepi, preverjanja, bilance) opisati, kako bodo upravljali javno zdravstveno blagajno in UKC Ljubljana.

Saj vemo, da direktor katerekoli bolnišnice v razvitem svetu postavi za svoj generalni cilj bolj konkurenčno bolnišnico, ki bo s svojimi storitvami privabila več bolnikov, opravila več dela in s tem dosegla boljši poslovni izid.

To je strategija vseh bolnišnic, razlike med državami so le v tem, da se je treba ponekod bolnišnicam truditi za prepričevanje skoraj vsakega posameznega bolnika, drugje pa so v ospredju pogodbe z zdravstvenimi zavarovalnicami. A povsod je gonilo razvoja več in bolje ter bolj racionalno in bolj konkurenčno.

A kaj naj za svoj cilj postavi direktor, ki za več opravljenega dela morda ne bo iztržil plačila? Ali pa bo plačilo nenadoma manjše, kot je bilo dogovorjeno? In kaj če kljub pravočasno potegnjeni zavori za neplačane storitve dobi vladni ukaz, da etika in morala prepovedujeta odklanjati bolnike?

In kaj če kljub uspešnemu zmanjšanju storitev, ki ne bi bile plačane, ne more bistveno zmanjšati stroškov oddelka, saj je še vedno treba servisirati vse aparature in plačati vse zaposlene, ki jih tako in tako ni mogoče odpuščati, prekvalifikacije in premestitve pa v medicini trajajo leta in leta?

Upravljanje zdravstva je rutina

Upravljanje bolnišnic in zdravstva na splošno je v razvitem svetu rutina, ki se je učijo na mnogih univerzah in poslovnih šolah. Kar je razumljivo, saj je težko najti ustanove, kjer morajo delovni procesi potekati bolj uniformirano, standardizirano, vnaprej predpisano, sledljivo in nadzorovano, kot so to ravno zdravstvene ustanove.

Morda je le letalski promet še nekoliko bolj rutiniziran, a velikih razlik ni. Zato je v Evropi na stotine in tisoče ljudi, ki odlično obvladajo obrt vodenja velikih zdravstvenih ustanov, podobno, kot je na stotine in tisoče pilotov in kontrolorjev letenja.

Zakaj torej za mesta zdravstvenih pilotov, ki jih očitno pri nas ne moremo najti niti z lučjo pri belem dnevu, ne uvozimo nekaj izšolanih rutinerjev iz tujine? Če nam gre zares za bolnike in davkoplačevalske milijarde, je stiskanje pri tisočakih za njihove plače popolna neumnost. Najemimo torej nekaj rutiniranih tujcev, ki jim je vodenje zdravstva že dolgoletni poklic, in ne improvizacija.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.