A. Černic, Reporter: O stranpoteh slovenskega poročanja z Bližnjega vzhoda

Je povprečnemu bralcu ali gledalcu povsem jasno, kakšen tip organizacije je Hamas? Kakšno vlogo igra in kako dejansko tudi vodilni kadri v Hamasu uporabljajo svoje civilno prebivalstvo v vojne namene?

Nenadoma smo vsi postali samooklicani strokovnjaki za mednarodne odnose s specializacijo za vprašanje Bližnjega vzhoda. Mnenja pa si ustvarjamo predvsem na podlagi medijev. Zato bi morali biti pri poročanju posebno pozorni, ker gre za zelo občutljiva vprašanja. Poenostavljanja so namreč zelo zavajujoča. Le pomislimo, kako je bilo, ko je kak tujec pred dvajsetimi leti hotel razumeti tragedijo vojne na Balkanu in je zadeve poznal iz tretje ali četrte roke, in še to morda zelo površno.

Tako je tudi z zdajšnjimi vojnimi razmerami v Gazi. Človek, gledalec ali bralec, ki zadev ne pozna, bi želel dobiti takojšnji odgovor na vprašanja zakaj, kako, kdaj, kje. Slovenski mediji mu tako hitro razlago skušajo servirati. A pri tem ponavljajo napake, ki so jih drugi tuji mediji delali pri poročanju o vojnih razmerah na Hrvaškem, Bosni in na Kosovu pred dvema desetletjema. Slovenski mediji posplošujejo. Posploševanje pa pripelje največkrat do nepotrebnih »navijaških ekscesov«. Stran, ki jo v večini primerov izbere slovenski medijski prostor, je palestinska. In to ne samo v tokratnem spopadu, ampak v splošnem imaginariju bližnjevzhodnih vprašanj. Slovensko novinarstvo je pri tem zelo pokroviteljsko do svoje ciljne publike v smislu, ti bom sedaj že jaz pojasnil, kako je s stvarmi.

S temi besedami, da ne bo pomote, ne ocenjujem in ne dajem vrednostnih sodb o upravičenosti izraelskega napada v takih okvirih: logično je, da je smrt otrok in civilistov ter bombardiranje šol, bolnišnic in podobnih objektov obsojanja vredno. O tem ni debate. Pri slovenskih medijih pogrešam nekaj drugega: objektivnejšo sliko dogajanja, predvsem ko gre za analize in poglabljanje. Pogrešam načenjanje pomembnih tem.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.