A. Barat, domovina.je: Cerkev na križišču migrantske krize – levo, desno ali naokoli?

Papež in Cerkve zahodnih držav pozivajo kristjane, naj pomagajo ljudem v stiski. Predvsem nemška Cerkev je zelo angažirana tako v konkretni kot moralni podpori beguncem. Očitno se je iz zgodovine naučila, da povezovanje z nacionalizmom in skrajno desnico obrodi grenke sadove. Vzhodnoevropske Cerkve so do migrantov pretežno zadržane. Kako je v Sloveniji?

Če odmislimo rahlo »orbanovsko« obarvano izjavo enega od škofov, je odziv slovenske Cerkve na migrantsko krizo povsem na liniji Vatikana, a previdno diplomatski. Nekateri celo očitajo Cerkvi pasivnost in premalo odločnosti. A povsem po nepotrebnem.

Previdnost je mati modrosti…

Ti očitki prihajajo tako z leve kot desne strani. Z leve, da se javno bolj ne zavzame za begunce. Slišati je celo navajanje Svetega pisma in papeževih besed. In z desne, da se odločneje ne postavi proti ter tako poskrbi za obrambo krščanstva in slovenstva. Slovenska Cerkev, ki si še ni povsem opomogla od ran prejšnjega sistema, sekularizacije in kapitalističnih poizkusov … pa ravna modro, ko je previdna.

Manipulacija ali migrantska voda na moj mlin…

Pri tej krizi v Sloveniji ne gre le za begunsko krizo, ampak še bolj za politično. Gre za merjenje moči in širjenje političnega vpliva na migrantskem valu. Na njem jahata tako levica kot desnica in postaja vedno bolj nesprejemljivo in neprijetno, če nisi prepričano na eni ali drugi strani.

Če izraziš kak pomislek proti migrantom v smislu, da vse le ni tako mavrično preprosto in da bi tisti »Begunci dobrodošli« moral vključevati vsaj še »pravi begunci in ob spoštovanju naših zakonov ter kulture«… in imaš pred sabo enega teh, ki še niso izsanjali svojih pionirskih sanj in radi vihtijo jugoslovansko zastavo … si označen za »fašista, kmeta, nacionalista«…

Če pa po drugi strani, desnemu taboru omeniš, da nekateri res bežijo z vojnih območij, da jim je treba pomagati, da ne moremo posploševati in da se morda tudi oni ne bi želeli boriti za tirane, islamiste … hitro postaneš »sovražnik slovenstva… pelji si jih domov, pa potem govori« … Očitno je tudi desnica povzela metode levice. Celo tako lep dogodek, kot je Planica, poizkušajo nekateri prikazati kot zborovanje »naših«.

Na srečo večina teh »dialogov« ne poteka osebno, ampak preko medijev in družabnih omrežij. Kar še bolj kaže na to, da niso pristni.

Velik del krivde za nastalo situacijo ima seveda oblast. Najprej na evropski ravni, kjer sta umanjkala skupna politika in rešitev. Potem tudi na ravni naše države, ki ji morda lahko oprostimo mencanje ter sindrom »vse je pod nadzorom, samo upajmo, da nas kaj ne preseneti« (kajti taka je bila do pred nedavnim vsa evropska politika), neodpustljiva pa je porazna komunikacija z lokalnimi oblastmi in prebivalstvom. Tako so povzročili več strahu in odpora kot bi ga bilo potrebno.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.