560 tisoč zaposlenih v zasebnem sektorju in 90 tisoč samozaposlenih ne bo stavkalo

PREJELI SMO. Vodja PS SLS Mihael Prevc: Medtem ko se pogovarjamo o varčevanju pri javni porabi, se 560 tisoč zaposlenih v zasebnem sektorju v teh ekonomskih razmerah nima niti možnosti pogajat.

Vodja PS SLS Mihael Prevc je danes izrazil obžalovanje, da popolnega soglasja s socialnimi partnerji v okviru varčevalnega rebalansa proračuna še ni, vseeno pa verjame, da bo tudi v naslednjih dnevih in tednih še čas za zbližanje stališč, tudi okoli plač v javnem sektorju. Je pa ob tem vodja poslancev SLS poudaril, da se v okviru pogajanj preveč osredotočamo na javni sektor, premalo pa na generator slovenskega gospodarstva, torej na tisti del, ki se bori na evropskem in svetovnem trgu in slovensko gospodarstvo vsaj poskuša držati nad vodo.

»Zdi se, da nekateri pozabljajo, da je od tega paketa varčevalnih ukrepov odvisno tudi nekaj več kot 560 tisoč posameznikov v zasebnem sektorju, da o več kot 90 tisoč samozaposlenih niti ne govorimo. Oboji seveda niso neposredno v domeni države, temveč so odvisni od uspešnosti poslovanja svojih podjetij, uspešnosti panoge v kateri delajo, ali pa pač od svojih sposobnosti preživeti v zaostrenih razmerah na trgu,«pojasnjuje vodja PS SLS Mihael Prevc, ki prav pri varčevanju v državni porabi vidi ključno in edino alternativo odločitvi, da bi z višjimi davki in prispevki gospodarstvu še zaostrili pogoje poslovanja in možnosti konkurenčnejšega nastopanja, kar vodi v spiralo nadaljnjega padanja BDP in zaposlenosti.

V SLS se zavedamo, da se podjetniški sektorji na krizo v panogi ponavadi odzovejo s prilagoditvijo obsega delovnih mest oz. z odpuščanjem, medtemko je vladna koalicija v javnem sektorju zavestno izbrala drugačno pot, ki ne pošilja ljudi na zavod za zaposlovanje.»Tako ohranjamo število zaposlenih, hkrati pa tudi upanje, da bomo lahko plače čim prej vrnili na sedanjo raven, takoj ko se gospodarska aktivnost toliko izboljša, da se bodo povečali tudi prilivi v državni proračun,« še dodaja vodja PS SLS Mihael Prevc. Naše gospodarstvo se dnevno prilagaja razmeram na trgu in posledično se morajo tudi zaposleni, medtem ko javni sektor te spremembe v gospodarski aktivnosti zaznava z zamudo, največkrat pa se niti ne odzove. V SLS poudarjamo, da se nekatere evropske države podajajo že v »drugi krog« varčevalnih ukrepov, medtem ko pri nas nismo uspeli narediti še niti prvega koraka.

Prevc je sicer še ponovil stališče SLS, da so plače javnega sektorja v splošnem prenizke in ne delujejo motivacijsko za zaposlene, zato bodo lgoročneje treba maso plač in stroškov zniževati drugače, predvsem z mehkim odpuščanjem in večjo racionalizacijo, s tako prihranjenimi sredstvi pa uslužbence za opravljeno delo tudi ustrezno nagraditi. »Toda ta država žal potrebuje finančni učinek na javne finance takoj zdaj in ne šele čez leto ali dve, zato je začasno znižanje plač trenutno najmanj slaba možnost. Osnovni dogovor koalicije še vedno ostaja, da je celoten varčevalni paket usmerjen v ukrepe, ki kar najmanj slabšajo položaj socialno šibkih družin,« še zaključuje vodja PS SLS Mihael Prevc.

Foto: Sls