50 let Drage in temeljev slovenske demokratične države

draga 50Jutri, 9. septembra 2015 ob 17 uri, se bodo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani na okrogli mizi Draga: prehojena pot, sedanjost in vizija srečali kardinal Franc Rode, Igor Omerza in Tomaž Simčič v imenu organizatorja Drage, Društva slovenskih izobražencev iz Trsta.

Gostje bodo z Alešem Mavrom, urednikom Časnika, ob 50. obletnici študijskih dni Draga spregovorili o dediščini, sedanjosti in prihodnosti dolga leta edinega slovenskega svobodnega foruma za razpravo o temah, ki jih nekdanji komunistični režim v matični Sloveniji ni dovoljeval. Še veš, nekdanja tajna policija je svobodnim mikrofonom Drage nastavljala svoje skrivne mikrofone in ustrahovala udeležence študijskih dni.

Igor Omerza je ob priliki izida svoje nove knjige Karla. Udba o Dragi dejal: »V obdobju 1966 -1990 je Draga, v udboreku Karla, pomembno prispevala k mukotrpnemu in dolgotrajnemu procesu demokratizacije in posledično osamosvojitve Slovenije. To dokazuje tudi obsežen in kontinuiran udbovski nadzor nad njenimi organizatorji, predavatelji, razpravljavci in udeleženci. Ob tem dejstvu je prav neverjetno, kako je 50-letnico Drage ignorirala skorajda celotna politična in medijska elita slovenske republike. S tem so te elite pokazale globoko nerazumevanje temeljev demokratične države, ki jo danes upravljajo in oblikujejo.«

Na nedavno minuli 50. izvedbi Drage v Opčinah nad Trstom so razpravljavci spregovorili o pomenu in vlogi študijskih dni danes in jutri. Mesto Drage v zgodovini je jasno, saj so na njej nastopili najpomembnejši intelektualci in kulturniki slovenskega rodu zadnjega pol stoletja. To bo 15. septembra nenazadnje potrjeno tudi z visokim priznanjem Republike Slovenije, ki ga bo predsednik Borut Pahor podelil Društvu slovenskih izobražencev. Tomaž Simčič, član Društva slovenskih izobražencev in gost na okrogli mizi, je o doprinosu Drage in njeni aktualni vlogi povedal: “Nikoli si nisem predstavljal, da bi bil zorni kot, s katerim je Draga motrila dogajanje na slovenskem in svetovnem obnebju edini zveličavni; mi je pa tudi jasno, da bi bil slovenski kulturni prostor brez Drage in brez doprinosa kroga, ki jo vsa ta leta oblikuje, bistveno osiromašen. Če pa bo hotela Draga to svojo vlogo ohraniti, bo morala vprašanja odpirati na izviren, sebi svojstven način, s privilegiranega razgledišča na meji med romanskim in slovanskim svetom. “

Okrogla miza, ki jo skupaj organizirajo Svetovni slovenski kongres, Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta in spletni magazin Časnik, bo svojevrsten homage, poklon matične Sloveniji Dragi in Društvu slovenskih izobražencev iz Trsta za petdesetletno vztrajnost pri njeni organizaciji.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.