24kul: Zahvala Urške Bačovnik Janša

Dragi prijatelji, podpisniki odprtega pisma podpore, spoštovana Civilna iniacitiva za družino in pravice otrok!

Da ima vsak dan svojo težo, že dolgo vem. Velikokrat si breme naložimo sami, s svojimi ravnanji, včasih s pogumnimi in premišljenimi, spet drugič z napačnimi odločitvami. Včasih nam breme dneva naloži kar slaba vest. Še težje je takrat, kadar ga nalaga kruta usoda. A prav nič lažje ni, kadar je treba nositi krivico. Vem, da mnogi veste, kako težka je.

Danes mineva že 28. dan, odkar Janeza ni doma. Da je v zaporu nedolžen človek, je zame in za otroke strašanska krivica. Tisti, ki Janeza zares poznamo, v njegovo nedolžnost v aferi Patria nismo nikoli podvomili. Zato smo s toliko večjo grozo in ogorčenostjo spremljali sodne mline, ki so zelo počasi, a vztrajno mleli in pod sabo uničevali vse, kar jim je prišlo na pot.

Vsak lahko dvomi v sodbo, v kateri bi lahko namesto imena Janez Janša zapisali tudi npr. Borut Pahor, pa bi vse ravno tako »stalo«. Le da bi taka sodba uničevala drugo družino. Vsak lahko dvomi in bo vedno dvomil v sodbo, okrog katere se je sprla vsa javnost, zato ker v njej ni edine stvari, ki jo normalen človek v sodbi upravičeno pričakuje – ni nobenega dokaza. Če bi ljudje uporabljali take standarde v medsebojnih odnosih, kot so jih pisci te sodbe, bi se lahko vsak dan med sabo povsem neutemeljeno obtoževali. Na tak način se ne da živeti, ni pravih iskrenih odnosov, nobena družina in nobena prijateljska vez ne bi preživela. Na osnovi takih pravnih standardov ni poštene sodbe. Čeprav sva z Janezom zelo povezana in navezana drug na drugega, nimam te sposobnosti, da bi brala njegove misli. Še manj ima to pravico sodnica, ki ga ne pozna in ki je povrhu polna predsodkov in osebnega sovraštva.

Več lahko preberete na 24kul.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.