24kul.si: Sporočilo shoda Vladi, naj spusti koroška dečka že enkrat domov!

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ki ga vodi gospod Franci Donko, je danes v Ljubljani pred parlamentom pripravil “shod v podporo koroškima dečkoma, ki ju je država ugrabila iz objema babice in dedka”.

V prijetnem kulturnem vzdušju in programu so sodelovali:
– Metka Zevnik, predsednica združenja Glas starih staršev
– Borut Pogačnik, sociolog in psihoterapevt
– Roman Vodeb, psihoanalitik
– Andrej Breznik, predstavnik lokalne skupnosti
– Nada Žgur, profesorica, članica Gibanja za otroke in družine
– Franci Donko, soc. delavec, predsednik Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev.

Podpredsednica stranke Glas za otroke in družine, Metka Zevnik, je orisala zgodbo koroških dečkov in spomnila na vse krivice, ki so se nedolžnima otrokoma zgodile ter izpostavila nekaj akcij oziroma dejanj, ki so jih zagovorniki pravic storili.

Lokalna skupnost je takoj po ugrabitvi dečkov, zbrala več kot 3 tisoč podpisov in jih izročila ministrici Anji Kopač Mrak ter komisiji za peticije. Ljudje so po družbenih omrežjih izražali ogorčenost in zahteve po vrnitvi dečkov. Franci Donko je ustanovil Odbor za varstvo vnukov in starih staršev ter organiziral že tri shode v podporo dečkoma.

Andrej Breznik, sosed babice in dedka, je opisal odnos starih staršev do ugrabljenih dečkov in grozo, ki so jo v kraju občutili ob tem dogodku. “Celo noč nisem mogel spati. Zjutraj sem takoj poklical prijatelje iz lokalne skupnosti in šli smo v akcijo. V štirih zbrali več kot 3 tisoč podpisov.”

Upanje je prisotnim vlil tudi priznan psihoanalitik Roman Vodeb, ki ga toži odvetnica Centra za socialno delo Simona Marko. “Veste zakaj? Zato, ker sem v kolumni zapisal, in to resno mislim, da bi me bilo,  če bi bil mož Simone Marko, sram v dno duše!,” je bil do odvetnice oster psihoanalitik, kritičen pa je bil tudi do fakultete za socialno delo. “To je fakulteta, ki te CSD-jevke izobražuje, da ne vejo da morata otroka občutiti ljubezen dedka in babice. Da je to več kot vse. Prejemati ljubezen v tem deficitu, ko nimata več mamice, je več kot vsa materialna blaginja, ki jo mogoče res imata v rejništvu.”

Da pri primeru koroških dečkov ni šlo za stroko, ampak politiko je prepričan tudi psiholog Borut Pogačnik. Tudi potem, ko je namreč pred letom dni ustavno sodišče v Mariboru odločilo, da je bila dečkoma kršena ustavna pravica, se ni spremenilo popolnoma nič. “Očitno je v tej vladi takšna razklanost med sodno vejo in vejo oblasti, da nihče ne ve kdo pije in kdo plača. Zato se lahko vsi bojimo, zaradi svojih pozitivnih humanih dejanj.”

Pretresenost nad tragedijo koroških dečkov je izrazila tudi znana glasbenica Nada Žgur, ki je prisotne navdušila tudi s čudovito glasbo.

Vir: 24kul.si