ZZR: Pravosodje zlorabljeno za obračun s političnim nasprotnikom

patria-matoz-jansaV Zboru za republiko pozdravljamo odločitev Ustavnega sodišča RS v zadevi Patria, ki potrjuje, da vsaj na zadnji sodni instanci pravna država še deluje.

V Zboru za republiko smo ves čas prav vsi opozarjali na kršitve, ki so jih v obravnavani zadevi storili sodniki in državna tožilca. Zgroženi smo ugotavljali za demokratično državo nepredstavljivo dejstvo, da je nekdo lahko v kazenskem postopku in celo pravnomočno obsojen, čeprav dejanje, za katerega je bil obsojen, sploh nima znakov kaznivega dejanja. Opozarjali smo, da je tako mogoče obtožiti in obsoditi prav vsakogar in da so takšne stvari v demokraciji nedopustne in predstavljajo hude kršitve človekovih pravic. Zdaj je to povsem nedvoumno potrdilo Ustavno sodišče. Sodišča so kršila načelo zakonitosti, pri Janezu Janši pa je Vrhovno sodišče kršilo tudi načelo poštenega sojenja, saj je pri odločanju o izrednem pravnem sredstvu sodeloval predsednik Vrhovnega sodišča, ki je pred tem kritiziral stališča Janeza Janše v zvezi s sojenjem v tej zadevi in je bil s tem vzpostavljen dvom o videzu nepristranskosti Vrhovnega sodišča.

Kazenski postopek in pravosodje so bili zlorabljeni za obračun s političnim nasprotnikom.

Pričakujemo, da bodo tisti, ki so v takšnem nezakonitem sodnem procesu aktivno sodelovali, za svoja dejanja in povzročeno škodo zaradi nezakonitega odvzema prostosti in hudih kršitev človekovih pravic, tudi odgovarjali.

Zbor za republiko
dr. Lovro Šturm, predsednik Sveta ZZR