ZZR: Nedopustno vpletanje KPK v politično dogajanje

zbor za republiko logoIzjava Zbora za republiko za javnost ob odločitvi VS RS, ki je odpravilo Zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo

ZZR je v preteklih letih pogosto opozarjal na spornost in nezakonitost ravnanja KPK v času, ko so jo vodili Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek in na nedopustno vpletanje KPK v politično dogajanje v državi.

Sodba, ki jo je Vrhovno sodišče RS pred nedavnim sprejelo v zvezi z Zaključnim poročilom o nadzoru premoženjskega stanja Janeza Janše, jasno in eksplicitno potrjuje, da je takratno vodstvo KPK s svojim ravnanjem kršilo z Ustavo RS zagotovljene človekove pravice. Določila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki so temelj za delovanje KPK, je vodstvo KPK obšlo in poročilo, ki očitno ne bi prestalo preizkusa verodostojnosti, objavilo, ne da bi prizadetemu dalo možnost, da se prej s poročilom seznani in nanj odgovori. Iz sodbe je tudi razvidno, da je KPK pri pripravi poročila presegla svoje pristojnosti in si vzela pristojnosti, ki jih nima in so pristojnosti drugih državnih organov. Povsem očitno se je pokazalo, da je KPK, ki se ji je z objavo poročila očitno mudilo, ravnala politično in v celoti neprofesionalno ter postala orodje v rokah lobija, ki je z njeno pomočjo zrušil Vlado.

Zloraba institucij države, še posebej KPK, ki je bila ustanovljena prav zaradi preprečevanja zlorab in koruptivnega ravnanja, je v pravni državi nedopustna in zahteva reagiranje državnega vrha. Z ravnanjem vodstva KPK – Gorana Klemenčiča, Roka Praprotnika in Liljane Selinšek – ni nastala škoda le prizadeti stranki in državi zaradi posledičnega padca vlade, pač pa tudi KPK, ki je zaradi nezakonitega in protiustavnega delovanja njenega vodstva izgubila ugled in zaupanje državljanov, ki je osnova za njeno delovanje. V medijih objavljene reakcije takratnega vodstva KPK na sodbo Vrhovnega sodišča, da sodišče ni oporekalo vsebini njihovega poročila, je pravno in etično zavržno, saj so ugotovitve poročila s sodbo Vrhovnega sodišča odpravljene in ne obstajajo ter se tako na njih nihče ne sme več sklicevati. Takšno sklicevanje po sodbi, ki je poročilo odpravila, predstavlja nadaljevanje zlorabe prava s strani tistih, ki bi morali pravo poznati in ga spoštovati in je na samem robu izvrševanja kaznivega dejanja.

Ker Goran Klemenčič v aktualni vladi zaseda mesto pravosodnega ministra, predsednika Vlade RS Mira Cerarja pozivamo, da predlaga njegovo razrešitev, saj je zaradi podreditve delovanja KPK političnim interesom kršil z Ustavo zagotovljene človekove pravice in tako nima integritete potrebne za funkcijo ministra za pravosodje.

Izražamo pa tudi zaskrbljenost, da je bila odločitev sodišča v zadevi s takšnimi posledicami sprejeta šele po dveh letih.

Zbor za republiko

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.