Znamo moliti za vse?

sveta gora in nobNa slovenski državni praznik, na dan reformacije, v četrtek, 31. oktobra, dan pred praznikom Vseh svetih, je bila ob 11. uri v svetogorski baziliki Matere Božje slovesna maša v čast padlim borcem narodnoosvobodilnega boja in vsem žrtvam vojne, ki je v svetogorsko romarsko svetišče privabila zelo veliko ljudi, predvsem pa ogromno predstavnikov slovenskih medijev.

Iz našega prostora je bil med mašo za padle partizane in žrtve v drugi svetovni vojni prisoten samo naš tednik, iz vseslovenskega prostora pa so bili prisotni vsi večji slovenski mediji, pogrešali pa smo predstavnike verskih občil, kar samo kaže na stanje duha na Slovenskem.

Bogoslužje sta na Sveti Gori vodila pater Bogdan Knavs, ki je bil pobudnik maše, lansko leto je že govoril pri partizanski grobnici na Trnovem nad Novo Gorico, ter kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj, ki ga pa nihče, ampak zares nihče v slovenskih medijih ni niti omenil, kar ponovno kaže na razbolelo stanje duha na Slovenskem, saj gre za istega duhovnika, ki se je udeležil proslave v Rovtah, na kateri so se spomnili pobitih domačinov, pobili pa so jih partizani. Ker je bil tam v uniformi Slovenske vojske, so ga takoj obtožili, da je pristranski, čeprav je sam povedal, da je tam bil kot duhovnik, posebna komisija Slovenske vojske je kasneje ugotovila, da ni “zlorabljal položaja”, a tega skorajda nihče ni zabeležil.

Ker smo se maše na Sveti Gori udeležili, lahko zapišemo, da je šlo za izjemno dobro obiskano bogoslužje, pri katerem je bila prisotna cela vrsta predstavnikov t. i. levice iz Goriške in vse Slovenije, tudi precej vidnih političnih predstavnikov, ki jih po navadi sicer ne vidimo v cerkvi, a predvsem veliko vernikov, ki so prišli, tako kot pridejo vedno, na Sveto Goro molit.

“Danes smo tu, da spoštljivo molimo za naše pokojne”, je poudaril pater Bogdan Knavs, ki je tudi opozoril, da se moramo danes truditi, da ohranimo ideale tistih, ki so se borili med vojno in za svobodo dali svoja življenja – materni jezik in domovino, med pridigo pa je zaupal rajne in vse nas Materi Božji in Božjemu usmiljenju.

“Totalitarni režimi prihajajo in odhajajo, narod in domovina pa ostajata. To je tudi sporočilo današnjega dne”, je ob koncu maše povedal predsednik Zveze združenja borcev za vrednote NOB v odstopu Janez Stanovnik, ki se je s svojim naslednikom Titom Turnškom udeležil svete maše na Sveti Gori. Poudaril je še, da Sveta Gora za mašo za padle in žrtve druge svetovne vojne ni bila izbrana naključno: “Vedeti morate, da so partizani iz te cerkve rešili prelepo podobo Matere Božje in s tem so rešili simbol, ki ga je primorsko ljudstvo na tem prekrasnem mestu postavilo življenju, ljubezni in zvestobi”.

Stanovnik se je po maši zaustavil s časnikarji in še poudaril, da maši na Sveti Gori pripisuje globok pomen, ker je to spomin na tiste, ki so umirali v preteklem stoletju: “Svečeniki svetega Pavla so tako kot tigrovci budili narodno zavest in narodna zavest na Primorskem je bila povezana tudi z vero v Boga, veliko partizanov je bilo vernih”.

Na izrecno vprašanje ene od mladih prisotnih časnikark, kdaj bo na Slovenskem prišlo do sprave, je Stanovnik mirno odvrnil, da “je potrebno prej, in sicer čim prej doseči pomiritev duhov”!

Prav imajo seveda tisti, ki pravijo, da bi se morali vsi zbirati pri maši in pri njej moliti vsi skupaj za vse žrtve druge svetovne vojne in za vse pobite po njej, a nihče, zares nihče nima pravice delati nepotrebnih polemik iz svete maše na Sveti Gori, ki je bila izrecno namenjena tudi partizanom, kar danes, žal, predvsem v osrednji Sloveniji ni pogost pojav, kar spet kaže na stanje duha v naši domovini. Kot nima nihče nobene pravice soditi nekega človeka in izkrivljati namena njegovega obiska pri sveti maši, samo Bog vidi v človeška srca.

Čas bi že bil, da bi Slovenci vsaj skupaj znali zmoliti za vse naše prednike, za vse naše žrtve!

Foto: Primorske novice (foto: Jure Batagelj) v kolumni Vesne Humar: Majhen čudež

Pripis uredništva: V duhu sodelovanja med tednikom Novi glas in Časnikom, objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.