ZDA pred volitvami: »za življenje« ali »za orožje«

Američani so za prepoved splava in prost dostop do orožja

Besedno zvezo »za življenje« razumemo: gre za nasprotovanje dovoljenemu pobijanju nerojenih, kar je sicer pravilo in »civilizacijski dosežek« (pravica do izbire) »razvitih« držav. Pri nas besedna zveza »za orožje« nima kakšnega posebnega pomena, saj se nasploh v Evropi nič ne razburjamo, ker je postopek za nakup orožja nekoliko bolj zapleten kot v ZDA. Govorim po občutku, izkušenj s tem nimam. V ZDA je to svetinja, ki je zapisana v drugem amandmaju (sprejet 1791) njihove ustave.

Volilne namere Američanov slabo leto pred predsedniškimi volitvami

Novembra 2019 sta EWTN News in RealClear Poll povprašala malo več kot 2000 Američanov (nekatolikov in katolikov) in potem še nekaj več kot 1000 katolikov. Seveda je bilo glavno vprašanje, kako se nameravajo odločiti na volitvah 2020. Izkazalo se je, da katoliki nikakor niso enotna skupina. Po eni strani gre za katolike, ki so vsaj tedensko ali več pri maši in ki sprejemajo cerkveni nauk, ter druge, ki so bolj redko pri maši, so pa hkrati nekoliko izbirčni pri nauku cerkve. V obeh skupinah najdemo volivce Trumpa in tudi njegovega (ta hip še neznanega) demokratskega protikandidata. Izkazalo se je, da so prvi katoliki bolj enotni pri volilni odločitvi z zelo resnimi evangeličani kot s svojimi manj zavzetimi katoliki. Če ste pomislili, da je med njimi več volivcev Trumpa, se niste zmotili.

Pisca teh vrstic pa je presenetilo, kaj so opredelili kot točko, pri kateri bi se s kandidatom razšli. Redni nedeljniki (ki poleg tega upoštevajo cerkveni nauk) so s 59 % odklonili kandidata, ki bi zagovarjal pozne splave (od polovice drugega trimestra naprej). In katero naslednje stališče bi te volivce odvrnilo? Kar 50 % bi jih opustilo glasovanje za kandidata, če bi ta omejeval dostop do orožja. Naslednja stvar, ki bi jih odvrnila, bi bil splav v začetnem obdobju; to bi odvrnilo 49 % volivcev. Kandidatovo zavzemanje za istospolne poroke pa bi resno zmotilo 29 % volivcev.

Vem, da so Američani zelo navezani na orožje. Tolikšna predanost orožju med resnimi katoliki, ki so redni nedeljniki in upoštevajo cerkveni nauk, pa me je presenetila. Na žalost ne vem, kako je bilo vprašanje zastavljeno. Je šlo za zelo široko omejitev posedovanja orožja, za omejitev le avtomatskega orožja … ?

Očitno je za te volivce enako pomembno geslo »za življenje«, kot jih navdušuje slogan »za orožje«.