Zaušnica za Merklovo

Dobrega pol leta po veliki zmagi črno-rumene naveze na zveznih parlamentarnih volitvah je ista barvna kombinacija že grandiozno pogorela na deželnozborskih volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji. To samo po sebi ni nič nenavadnega, saj so na zvezni ravni vladajoče stranke na deželnih volitvah navadno kot za stavo izgubljale že v Schröderjevih in Kohlovih, pa celo v bolj odmaknjenih časih. Nerodno je samo, da je Severno Porenje-Vestfalija po številu prebivalcev največja in najpomembnejša zvezna dežela in za nameček še zibelka krščanskih demokratov trenutke kanclerke Angele Merkel.

Abonma rdečih

Ta podrobnost bi površnemu opazovalcu sicer zlahka ušla, saj so demokristjani v Düsseldorfu v zadnjih petinštiridesetih letih vladali samo zadnjih pet let, na oblast pa so bili abonirani socialdemokrati, tradicionalno najmočnejši v rudarskem Porurju. Očitno so danes abonma obnovili in z mesta ministrskega predsednika pregnali šefa dosedanje črno-rumene koalicije Jürgena Rüttgersa. Kako natančno bo nova vladajoča barvna kombinacija videti, trenutno sicer ne ve še nihče.

Navsezadnje so jo še poceni odnesli

Socialdemokratska jurišnica, še kar privlačna radikalna blondinka Hannelore Kraft, si tako še ne more prav meti rok. Gotovo jo veseli skokovit padec krščanskih demokratov, ki so izgubili več kot deset točk in pristali pri pičlih 34,6 odstotka glasov. A izgubili so tudi socialdemokrati in ravno za 0,1 odstotne točke zaostali za “črnimi”. Kar mora gospo Kraftovo boleče spomniti na usodo njene somišljenice in še enega rdečega upa Andree Ypsilanti, ki je pred leti z enakim zaostankom končala za demokristjani v zvezni deželi Hessen in se ji na koncu ni uspelo zavihteti na deželni tron. Tudi zdaj večine ob črno-rumeni po vsem videzu ne bo imela niti rdeče-zelena koalicija, kar število možnosti za sestavo vlade omeji na samo dve. Veliko koalicijo osmoljenih velikih strank ali rdeče-zeleno-rdečo koalicijo s skrajno levico, pred katero se marsikateri pošteni občan nekdanje ZRN (kamor je seveda sodila tudi dežela Severno Porenje-Vestfalija) še vedno oboroži s križem in česnom. Najbrž ne čisto brez razloga.

Tako je treba pravzaprav ugotoviti, da so jo fantje kanclerke Merklove odnesli še sorazmerno poceni. Glede na vse prej kot uspešen štart črno-rumene vlade in glede na vse domače težave, ko je CDU v deželi zaradi finančnih afer dobesedno pokala po šivih, bi bilo lahko veliko huje. Tako pa obstaja vsaj kanec upanja, da bodo delček oblastne pogače v Düsseldorfu vendarle obdržali tudi po včerajšnjem 9. maju.

Za kanclerko je najbolj boleče kajpak to, da je šla s črno-rumeno vlado v najpomembnejši deželi po zlu hkrati večina v zgornjem domu nemškega parlamenta (zveznem svetu ali Bundesratu), ki ga sestavljajo predstavniki deželnih vlad. Ampak brez nje sta morala večino časa ravno tako shajati Kohl in Schröder.

Še to: v düsseldorfskem deželnem zboru naj bi krščanski in socialni demokrati oboji imeli po 67 od 181 sedežev. Sledijo jim zeleni z velikimi 23 sedeži, liberalci s trinajstimi in levica z enajstimi poslanci. Črno-zeleni ali rdeče-zeleni kombinaciji do večine ob opisanem razmerju sil zmanjka po sedež.