Zaskrbljujoče stanje medijske kulture

PREJELI SMO. Epilog kardinalovega domnevnega očetovstva opozarja na zaskrbljujoče stanje medijske kulture.

V Svetu katoliških laikov Slovenije (SKLS), ki združuje 32 nevladnih organizacij in združenj, že dalj časa z zaskrbljenostjo spremljamo raven medijske kulture v Sloveniji. Ta se je posebej razkrila ob primeru poročanja o domnevnem očetovstvu kardinala dr. Franca Rodeta, ki je bil po našem mnenju očiten primer poskusa medijskega umora in pomanjkanja zavezanosti resnici v medijskem poročanju. Ta medijska zgodba je dosegla svoj epilog ob rezultatu analize DNK, javno objavljeni 2. oktobra 2012.

V konkretnem primeru je neetično, neverodostojno in senzacionalistično medijsko poročanje pokazal časopis Delo, na poseben način pa njegov novinar Dejan Karba. Uredništvo Dela z odgovorno urednico Romano Šeruga Dobnikar na čelu se je odločilo za objavo nepreverjenih in sedaj dokazano neresničnih trditev in namigovanj, ki so glede na ustaljeno sodno prakso nedvomno posegle v čast in dobro ime javne osebnosti ter jo za dalj časa podvrgle špekulacijam in neupravičenemu pritisku javnosti in medijev. Za Delom so namigovanja večinoma nekritično povzeli drugi mediji, kar se je dogajalo že v nekaterih drugih primerih novinarskih obtožb, pri katerih tudi po več letih nismo dočakali niti dokazov niti sodnih epilogov.

V SKLS verjamemo, da je poklicanost novinarjev k neodvisnemu obveščanju in ozaveščanju javnosti velikega pomena za svobodno in demokratično družbo, vendar jih njihov vpliv na javnost zavezuje h kar največji odgovornosti in spoštovanju etičnih standardov. Zato je po našem mnenju ob kršitvah novinarske etike, kakršna je bila neosnovana obtožba kardinalovega očetovstva, potrebna obsodba takšnih dejanj s strani pristojnih institucij. Od vodilnih v medijski hiši Delo in odgovorne urednice Romane Šeruga Dobnikar pa pričakujemo opravičilo javnosti in vsem prizadetim. Izražamo bojazen, da bo neustrezna obravnava tovrstnega neprofesionalnega medijskega ravnanja spodbuda za še več neosnovanih medijskih objav.

Svet katoliških laikov Slovenije