Zasavski David proti francoskemu Goljatu

Poznate svetopisemsko zgodbo o boju med Filistejcem Goljatom, močnim možem, izurjenim vojakom, bojevnikom od svoje mladosti, opremljenim s ščiti in sulicami, ter šibkim dečkom, pastirjem Davidom? Dobro opremljeni Goljat se v zgodbi hvali, napihuje in zasramuje nasprotnike, mladi goloroki David, opremljen le s kamni in fračo, pa se zanaša na svojo spretnost in na Boga. Svetopisemska zgodba pravi, da je v boju David premagal Goljata in tako omogočil zmago svojemu ljudstvu.

Boj malega društva z multinacionalko

Zdi se, da se je podobna zgodba odvila v našem Zasavju, kjer je “goloroko” društvo Eko krog (na čelu z zelo izpostavljnim Urošem Macerlom, kmetovalcem iz  Ravenske vasi), v sodni bitki premagalo francoskega velikana, multinacionalko Lafarge (konec leta 2010: 75.680 zaposlenih, 16 milijard evrov prihodka), drugega največjega proizvajalca cementa na svetu in tako “svojemu ljudstvu” (Zasavcem) omogočilo čistejši zrak.

Kot smo poročali, je Agencija RS za okolje pritrdila mnenju in argumentaciji Eko kroga, da gre pri Lafargevi sežigalnici za novo napravo, in Lafargevo vlogo za novo okoljevarstveno dovoljenje, ki bi spet vključevalo sežiganje odpadkov v trboveljski cementarni, zavrnila. Kar za Lafarge verjetno pomeni konec izkoriščenja cenene energije (iz plastike, odpadnih olj, izrabljenih gum) in posledično zastrupljanja neprevetrenega Zasavja s škodljivimi izpusti. Pridobivanje dovoljenja bo sedaj bistveno preglednejše in bo omogočalo javnosti bistveno boljši nadzor nad tem, kaj želi imeti v svoji okolici.

Kar se je zdelo še lansko leto nemogoče, ko so obupani Zasavci s plinskimi maskami na obrazih, novembra protestirali v Ljubljani,  ko premier Pahor pred zbrano množico ni želel stopiti (raje se je umaknil iz stavbe pri zadnjih vratih), se letos kaže kot realnost. Lafargeu, ki je na podlagi neupravičeno izdanega dovoljenja varčeval z denarjem za čistejše energente v že tako obremenjenem zasavskem okolju, sežigal še odpadna olja, plastiko in izrabljene gume, tega ne more več početi. Če so “filistejci” dokončno poraženi, pa bomo še videli. Eko krog na svoji spletni strani poudarja, da je “velika bitka dobljena, a vojne še ni konec.”

Kako je možno, da David premaga Goljata?

Sprašujem se, kako je sploh možno, da je malo društvo, ki praktično nima nobenih financ, lahko premagalo (zaenkrat v eni bitki) bogato multinacionalko, ki je imela zaslombo tudi v državni inštituciji kot je Agencija RS za okolje (le-ta naj bi varovala ljudi in ne multinacionalke)? Kaj je tisto kar civilno družbo, kar društvo je, dela močno? Kaj je bil tisti “kamen in frača”, ki je multinacionalki zadal (morda usodni) udarec (=znižal dobiček)?

Zdi se, da društvo Eko krog sestavljajo ljudje, ki so strastno predani v borbi za osnovno človekovo dobrino – za zdravje svojih otrok. Ne samo, da so člani Eko kroga strastni, pač pa so si v letih delovanja nabrali dovolj znanja in izkušenj, da znajo delati – prave reči na pravi način. Tako se Eko krog v svojem delovanju niti ne zavzema za zaprtje cementarne, pač pa želi, da se proizvodnja odvija na ekološko sprejemljiv način – brez kurjenja odpadnih olj, plastike in odpadnih gum. Vladi RS so celo predlagali, da “naj v prihodnjih razpisih za gradbene projekte financirane iz proračuna RS zahteva uporabo izključno okolju prijaznega cementa, torej cementa proizvedenega v pečeh, ki ne sežigajo odpadkov.” in tako omogoči cementarni Lafarge na okolju sprejemljivejša goriva, ohrani 120 delovnih mest in ohrani rentabilnost, prebivalcem Zasavja pa bi omogočila človeku dostojnejše življenje brez strahu za svoje zdravje in zdravje svojih otrok.”

Eko krog zna tudi dobro predstaviti svoje strokovne argumente in jih  z vztrajnimi in odmevnimi akcijami tudi približati medijem. Eko krog je gotovo eno redkih društev, ki jih znamo Slovenci priklicati v spomin.

Eko krog ima tudi pogumnega predsednika, Uroša Macerla, ki ne podlega pritiskom korporacije, občine, inšpekcijskih služb. Po naših informacijah si vsemogoči inšpektorji na Uroševi kmetiji kar podajajo kljuko. Najverjetneje predsednika podpira skupina zelo predanih, pogumnih in strokovno dobro izurjenih ljudi.

Eko krog s svojim delovanjem predstavlja zgled za delovanje civilno-družbenih organizacij in gibanj. Čestitke za zmago v bitki, želimo vam zmago v “vojni” – ohranitev proizvodnje cementa, a na način, ki omogoča zdravo življenje v Zasavju. In hvala za zgled!

Foto: Aleš Čerin