Žan Mahnič: Spoštovanje si je treba zaslužiti

Žan Mahnič: Etiketa »mafija« je nadvse opisna in celo upravičena.
Žan Mahnič: Etiketa »mafija« je nadvse opisna in celo upravičena.

Vsi poznamo izjavo poslanca Mahniča, ki je označil pokvarjenost pravosodnega sistema z besedo »mafija«. Vemo, da gre pri tem za izraz frustracije, ker Ustavno sodišče (US) ovira delo preiskovalnega organa druge veje oblasti s povsem z za lase privlečenimi argumenti. US v tem primeru zlorablja oblast, Mahnič, ki spoštuje republikanske principe delitve oblasti, pa je z močno besedo izrazil svojo nemoč. Državljani bi prav radi videli, da bi US, oziroma celotno pravosodje, delovali po duhu in ne samo po črki zakona. Da bi sodili hitro in učinkovito, predvsem pa pošteno in pravično. Vedno nove ankete, ki jih naročajo in plačujejo vse prej kot pomladni naročniki, kažejo, da so sodniki prav nizko na lestvicah zaupanja, ker je to pač prostor kjer si lahko damo duška in na svoj način izrazimo isto nemoč, ki jo je poslanec izrazil s svojo etiketo.

Etiketa »mafija«, ki jo je izrekel Mahnič, je nadvse opisna in celo upravičena

Naj nam kdo razumljivo, v slovenščini in po domače t. j. brez tujk in anglizmov, bruseljskega ali beograjskega žargona, razloži, zakaj bi morali biti sodniki ali tožilci nedotakljivi, zakaj bi jih ne smela nadzorna veja oblasti klicati na odgovornost za njihova javna dejanja, še posebej sedaj, ko gre za pogrom zoper vidnega javnega delavca? Ker vidimo in čutimo, da sodniki sami sebe in svoje kolege tožilce, ki niti niso del pravosodne oblasti, ampak so del izvršne oblasti, ščitijo pred javnostjo, predvsem pa pred drugače mislečimi, izvoljenimi predstavniki Suverena, t. j. ljudstva, nam je jasno, da je etiketa nadvse opisna in celo upravičena.

Če pravosodje, po svojih najbolj kompromitiranih predstavnikih, upokojencih ipd. sproža sodni pogrom, s tem samo dokazujejo, da je nekaj hudo narobe pri vsebini pojmov in dejanj znotraj sistema, ki ga prehod iz totalitarizma v pluralno, republikansko demokracijo še ni dosegel. Sodniki hodijo na veselice z rdečimi zvezdami, se družijo le z enimi političnimi strankami, krivično sodijo le proti drugi politični opciji in neverjetno veliko sodb pade na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), kar pomeni, da so v »imenu ljudstva« in zaščiteni v svoji nedotakljivosti teptali z oblastjo, ki jim je dana, prav človekove pravice. O njih največ slišimo s strani tistih, ki menijo, da so to stvari, ki veljajo samo za »naše«. Kako naj potem spoštujemo sodnike, pravosodje in US? Ne moremo.

Ugled sodstva je na psu

Vsaki ustanovi pripada neko spoštovanje. K temu, recimo mu službenemu spoštovanju, dodajamo ljudje še osebno prisluženo, pridelano spoštovanje. Dobri sodnik s svojim delom gradi svoj  ugled in mnogo prispeva k službenemu spoštovanju, ki ga dandanes terjajo za US. A če so sodniki slabi, pristranski, politikantski, če nam dokazano lažejo, če so na prva mesta imenovani ljudje, ki so v preteklem sistemu do zadnjega kršili človekove pravice in če to ponavljajo še danes, ne sistema in ne sodnikov ne moremo spoštovati.

Krivi so sodniki sami, ki so ostali globoko v lenobnosti in služabništvu staremu totalitarnemu, titoistično komunističnemu sistemu. Očitno pa je tudi, da se sami od sebe ne bodo spremenili. Preveč je mladih sodnikov, ki niso doživeli zatiranja, krivic in teptanja človekovega dostojanstva v komunizmu, ki pa s srcem podpirajo prav tisti sistem, sicer v posodobljeni verziji, da bi verjeli, da se bo sistem kar sam od znotraj očistil. Ne bo se. In zato nimajo nobenega ugleda. Ne zaslužijo si ga.

Se bodo poslanci postavili za svojega kolega Mahniča

Nekaj časa je čast pravosodja in naše denarnice pred odškodninami reševalo US. Sedaj je tudi tega konec. Prišli smo do točke, ko upravičeno očitamo US ne le, da predsednik laže, temveč tudi, da so nestrokovni. Sicer vem, da je US politično-pravni organ, saj je v pravu z interpretacijami vse mogoče, ampak da ne vedo, da je ESČP že odločilo o podobnem primeru, ki je politično tako zanimivo, kakor je oznaka »mafija«, pa je od sile. Blamaža je torej profesionalna in ne politična.

Če bi moral lažnivi sodnik odstopiti že zaradi tega, ker nima več nobene moralne avtoritete, pa bi zdaj tisti, ki tožijo poslanca prav tako morali utihniti, saj bi oz. bomo s to tožbo odkrivali toplo vodo, o kateri je Evropa že spregovorila. Povrh tega pa še vprašanje, katero sodišče je v resnici pristojno? Ali bomo povabili enega Madžara, enega Hrvata, enega Avstrijca in enega Italijana, da razsodijo med US/pravosodjem in poslancem, ki zastopa drugo vejo oblasti? In, ali se bodo poslanci postavili za svojega kolega, ker je izrekel neprijetno resnico, zaščitili sami sebe in s tem pokazali, da razumejo, kaj je to »delitev oblasti«?

Vladajoča klika državo spreminja v svoj osebni bankomat

In, ali bodo tako prvi kot drugi strumno nastopili zoper izvršno oblast, ki s svojim nespoštovanjem US krši prav to isto delitev oblasti. Ki kaže premišljeno zaničevanje do republikanskih načel s tem, ko zaničuje US in njegove sklepe, jih pušča v predalu. Celo poskuša za nazaj spreminjati zakone, ker jim pač niso všeč odločbe?

Situacija ni rožnata. Po tolikih letih pranja možganov in enoumnega tiska, imamo spet enoumje. Ker smo v Evropi praktično nevidni, nas nihče niti in ne povoha ali upošteva. Očitno pa je, da gre vladajoči kliki samo zato, da državo spreminja v svoj osebni bankomat. Če od tod poskušamo razumeti vse dogajanje, vidimo, da vrana vrani ne izkljuje oči, a se prav rada masti z davkoplačevalcem, posebno Slovencem, ki ga ni volil.

Nekateri se pravosodja morda bojijo, a spoštuje ga nihče

In tu je vsa tragika. Dokler ne bomo volivci množično prelili svojih glasov v opozicijo, resnično opozicijo, ne bo sprememb.

A eno pozabljajo tisti, ki so Slovenijo spremenili v mafijsko državo. Spoštovanje si morate prislužiti. Z delom, s poštenostjo, z zgledom, s skromnostjo, s spoštovanjem drugačnih. S sprejemanjem različnosti, tudi sprejemanjem slovenskosti, tradicionalnosti, družine, vere, ipd. s strokovnostjo in to skozi dolgo časa. Potem bodo prenehale zahteve po spoštovanju, saj boste spoštovani. Tako pa se vas morda nekateri bojijo, a spoštuje vas nihče. Spoštovanje si je potrebno pridobiti!