Zakaj Türka ne bom več volil

Avtor: Mario Plešej. Vir: S(plet)pisi. »Predsednik republike predstavlja Republiko Slovenijo …«  (102. člen Ustave RS). Na prejšnjih predsedniških volitvah sem podprl Danila Türka, ker se mi je zdel kompetenten, mednarodno izkušen, ugleden, pomirjujoč in kolikor sem lahko prek medijev izvedel o njegovem ozadju tudi dokaj svež in ideološko neobremenjen. Ocenil sem, da bi kot tak lahko bil dober in uspešen predsednik republike.

Na tokratnih volitvah zagotovo ne bo dobil mojega glasu, ker se je pri svojem dosedanjem opravljanju funkcije z nekaterimi svojimi (ne)dejanji bistveno izneveril mojim pričakovanjem in predstavam o predsedniku republike ter je posledično izgubil moje zaupanje.

Najprej bi rad izpostavil sporno Türkovo odlikovanje visokega predstavnika nekdanjega nedemokratičnega režima, med drugim tudi šefa tajne policije (udba), Tomaža Ertla. S tem dejanjem je Danilo Türk po mojem mnenju izrazito in očitno onečastil ime in podobo svobodne in demokratične Republike Slovenije. Čeprav so bila določena Ertlova dejanja ob prelomu pozitivna, pa to nikakor ne spremeni dejstva, da je bil dolgoletni vidni in vplivni predstavnik nedemokratičnega političnega sistema ter kot šef udbe pravzaprav glavni obraz njegovega zatiralskega, ustrahovalnega in nasilnega aparata, s katerim se je takratni režim ohranjal na oblasti. Mislim, da bi bili v Nemčiji zgroženi, če bi njihov zvezni predsednik ob dvajseti obletnici padca berlinskega zidu odlikoval šefa vzhodnonemške tajne policije (Stasi), ker je morda ob rušenju zidu preprečil nasilje in prelivanje krvi. Dober predsednik republike pri odločanju o takšnem predlogu za odlikovanje upošteva širši kontekst in se vpraša: »Kakšno sporočilo bom s tem odlikovanjem poslal mnogim državljankam in državljanom, ki so v prejšnjem sistemu trpeli zaradi zatiranja, ustrahovanj, preganjanj in nasilja, ker so nasprotovali in se borili proti nedemokratični ureditvi ali samo zato, ker so npr. hodili k maši?«

Svobodna in demokratična Slovenija si zasluži boljšega predsednika!

Vir: S(plet)pisi