Zakaj in kako bom volil predsednika

Če revija Economist lahko na naslovnici pove, koga podpira na volitvah, lahko to stori tudi moja malenkost. Zakaj bi to skrival? Glasovanje je moja pravica, izraziti mnenje pa ravno tako. Če bo mogoče komu dalo kako izhodišče za razmišljanje bom tega vesel, hvala Bogu. Vem pa, da se mnogi ne bodo strinjali z mano. A s tem ni nič narobe. V demokraciji imamo lahko različna mnenja, mar ne? Prav je, da si različna mnenja tudi dovolimo izraziti.

Borut Pahor

Borut Pahor

Volil bi ga zaradi preseganja levičarstva, česar doslej ni bil zmožen noben levičarski prvak. Je dovolj ugleden in svetovljan, da nas lahko predstavlja v svetu. Ni zloben in je dober po srcu. Dober seveda ne pomeni, da je pošten.

Ne bom ga volil, ker je eden glavnih krivcev za razmah globoke države. Kot nekompetenten premier je sokriv za gospodarsko neperspektivnost države in razmah korupcije, ki je zlepa ne bomo več ustavili. Če sploh kdaj.

Marjan Šarec

Marjan Šarec

Žal pri njem ne najdem prav nobenega razloga, da bi ga volil. Je sovražno nastrojen do vseh, ki niso odkriti levičarji. V povolilnem govoru, po njegovi prvi zmagi, se je pokazal kot maščevalen in zamerljiv. Take militantnosti si ne želim pri nobenem politiku. Čeprav je mladost v politiki včasih prednost, pa to nikoli in nikdar ne velja za funkcijo predsednika Republike Slovenije. Predsednik ima zelo malo pristojnosti, zato je moralna avtoriteta in modrost za predsednika ključna. Pri 39 človek pač ne more postati predsednik države. Lahko postane kvečjemu diktator. Posebej lahko to uspe človeku, ki je maščevalen ne le do svojih nasprotnikov, ampak celo do sopotnikov.

Romana Tomc

Romana Tomc

Volil bi jo, ker je kot ugledna političarka primerna za to mesto. Spol je pri tem prednost, saj doslej nismo še imeli predsednice. Prepričljivi nastopi, najbolj med vsem kandidati, so me v tem še utrdili.

Ne bom je volil zaradi njene matične stranke. Čeprav idealne stranke ni, sta mi kot podjetniku programsko bližji NSi in Prstan. V SDS je sicer ogromno dobrega, žal pa so bila nekatera politična dejanja velikokrat v nasprotju z etiko in logiko. To sem izkusil na lastni koži dvakrat: z mesta odgovornega urednika Primorskih novic so me odstavili prav lokalni kadri SDS skupaj z županom Popovičem in novinarskimi levičarskimi skrajneži. V kampanji na lokalnih volitvah v Ajdovščini pa sem tudi nož v hrbet dobil prav od lokalnega odbora SDS (prelomili so obljubo, ki so jo dali pred 15 pričami).

Ljudmila Novak

Ljudmila Novak

Volil jo bom, ker je ugledna političarka, več kot dovolj modra in razsodna za tako funkcijo. Seveda ni idealna. Takega človeka namreč za to funkcijo na tem planetu preprosto ni. Tudi NSi ni stranka brez napak. Je pa res, vsak se mora sam odločiti, ali so podpora Kučanovi pokojnini, dobrikanje nekaterim levičarskih botrom in podpora omejitvam dostopa arhivov tako hude napake, da zato ne greš nikoli več na volitve ali da jih zaradi tega uvrstiš v Kučanov klan. Stranka NSi je v parlamentu najbolj naklonjena tržnemu gospodarstvu in svobodi podjetništva. Kot podjetniku mi je zato najbližje. Prav je, da kot podjetnik to pokažem tudi z volilnim glasom.

Angelca Likovič

Angelca Likovič

Volil bi jo, ker – odkrito in brez dlake na jeziku – v ospredje postavlja pravice otrok. In družin.

Ne bom je volil, ker nima veliko možnosti za izvolitev in ker sta Novak in Tomc bolj primerni za ta položaj. Ne bom je volil tudi zato, ker je njena stranka v svojem programu nastrojena proti podjetnikom in svobodnemu trgu. Protekcionizem in državna podjetja, ki jih zagovarja njena stranka, so grožnja našemu družinskemu podjetju in celotnemu razvoju Slovenije. Tega pa nikakor ne morem podpreti.

Po mojem mnenju, ki sem si ga ustvaril na podlagi javnomnenjskih anket, noben od drugih kandidatov nima nobene možnosti, da bi se uvrstil na prvi dve mesti, zato jih na tem mestu ne omenjam.

Prispevek je bil najprej objavljen na blogu Mwoja besejda