Začenjajo se Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Logotip Kluba koroških Slovencev Ljubljani
Naj vežejo vsakršni mostovi
nad vsemi strmimi bregovi
vaše varne, bogate poti,
naj vas vedno sreča dohiti.
Lidija Golc

 

Koroške kulturne dneve v Ljubljani skupaj organizirajo Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza iz Celovca, Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev iz Ljubljane, potekajo pa pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
Začenjajo se v sredo, 6. aprila, in bodo trajali do 28. aprila. Odprla jih bo ministrica Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Za začetek in konec Koroških kulturnih dnevov Gustav Januš

Koroške kulturne dneve bodo odprli v sredo, 6. aprila, ob 19. uri v Galeriji Družina, Krekov trg 1, kjer bodo hkrati odprli razstavo Slike dneva Gustava Januša, odprla jo bo avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer. Za uvod bo zapel kvartet Dobniško jezero iz Loč v sestavi Nada Zerzer, Katja Osterc, Simon Triessnig in Jakob Koschutnig.
Gustav Januš, upokojeni učitelj, a še vedno dejaven slikar in pesnik iz Breznice pri Šentjakobu, je bil rojen leta 1939 v Selah. Z svoje ustvarjanje je dobil več visokih nagrad, med drugim evropsko Petrarcovo nagrado leta 1984, nagrado Prešernovega sklada 1985, Tischlerjevo nagrado leta 2008, zlatnik poezije 2015. Umetnika ter štirideset novejših slikarjevih del bo predstavil podpredsednik SPZ dr. Janko Malle, avtor sam pa bo prebral dve svoji pesmi: Dokument ter Slika.
Razstava bo na ogled do 28. aprila, in sicer od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro ter ob sobotah med 8. in 12. uro. S slovesnim zaprtjem razstave bodo končali tudi letošnje Koroške kulturne dneve. Na prireditvi ob zaprtju 28. aprila ob 18. uri bo menda najbolj hudomušen od koroških slovenskih resnih pesnikov prebral nekaj svojih pesmi, za spremljevalno glasbo pa bosta poskrbela harmonikarja Neža Žagar in Sašo Gale iz DSAP.

Četrtek bo dan za bralce

V četrtek, 7. aprila, bo dan za koroške knjige in književnice. Najprej bo ob 11. uri v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8/I, predstavitev novih koroških slovenskih publikacij: zbirke pesmi Egija Gašperšiča (rojen 1936 v Kropi) Kaj vam pa jaz povem, ki jih je uredil Tomaž Faganel, jubilejnega zbornika Koroška poje ob 50-letnici prireditve, uredila ga je Zalka Kelih-Olip s sodelavci, ziljska basen Mijalca majalca Marie Bartoloth (r. 1938 v Gorjah na Zilji), ki ji je priložena zgoščenka s pravljico v ziljskem narečju, ter novega dvojezičnega zemljevida občine Sele. Publikacije bodo predstavili Katja Osterc, Zalka Kelih-Olip in Martin Kuchling za KKZ ter mag. Martina Piko-Rustia za SNIUJ – Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik.
Ob 18. uri pa bo v dvorani Slovenskega centra Pen in DSP, Tomšičeva 12, literarno branje koroških slovensko in nemško pišočih avtoric z naslovom Mostovi nad bregovi. Svoja dela bodo prebirale Gabriela Russwurm-Biro, Ivana Kampuš in Karin Prucha.
Gostje bo predstavila pisateljica Tanja Tuma, predsednica slovenskega PEN-a. Je profesorica angleščine in francoščine, dodatno je študirala nemščino. Urednica v CZ, direktorica Centra Oxford, ustanovila je svojo založbo (Antologija slovenskih pesnic, Pozabljena polovica, Skriti knjižni zakladi). Piše slovensko in angleško. Leta 2015 je pri Karantaniji izšel njen roman Češnje, bele in rdeče, lani pa pri Mladinski knjigi roman Brodník o življenju založnika Schwentnerja. Vodila je Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira (2016–2019), je odbornica mednarodnega ženskega komiteja – PEN International Women Writers Committee. Promovira branje in zagovarja človekove pravice.

Kdo so avtorice, ki se bodo predstavile?

  • Gabriela Russwurm-Biro (1966, Dunaj), umetnostna zgodovinarka, svobodna fotografinja, pesnica in predsednica Združenja koroških pisateljic in pisateljev (KSV: Kärntner SchriftstellerInnenverband). Oče se je rodil na Madžarskem, mati na Češkem. Avtorica obžaluje, da se teh dveh jezikov ni učila. Sodeluje z DSPA (Društvom slovenskih pisateljic v Avstriji), dokaz tega druženja je skupna dvojezična knjiga Unser Kärnten/Naša Koroška. Lani je izdala dvojezično zbirko lirike dunkelschön/temno lepo, ki jo je prevedla Ivana Kampuš. Redno organizira literarni zajtrk, na katerem avtorji berejo besedila, nastala ob aktualni razstavi v Domu umetnikov v Celovcu. Veliko ji pomeni duhovnost, zato v celovški stolnici sodeluje pri postni seriji Dialog im Dom, v kateri se pisatelji in pisateljice v dialogu z župnikom odzivajo na svetopisemske odlomke;
  • Ivana Kampuš (1947, Tešinja pri Šentjakobu v Rožu), pesnica in pisateljica, najmlajša od štirih hčera vizionarja in sejalca Vinka Zwittra, profesorica slovenščine in angleščine, prevajalka lirskih besedil v slovenščino in nemščino (Meta Kušar, Lidija Golc, Manca Košir). Njena pesniška zbirka Tvoja sem piščal (s spremno besedo Vinka Ošlaka) je izšla leta 1992, dvojezična otroška slikanica Naš otrok leta 1998, Zgodbe slovenskih pesmi na Koroškem leta 2015, novele Polet v moj svet pa leta 2017. Njena avtobiografska proza je poetična, začinjena s humorjem, domišljijo in občutkom za podrobnosti. Kot avtorica je sodelovala pri Mladem rodu, v slovenskih časopisih in revijah na Koroškem. Pesmi objavlja tudi v literarni reviji Rastje, ki jo izdaja DSPA (Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji);
  • Karin Prucha (1964, Dunaj), pisateljica za otroke in odrasle, dramaturginja, režiserka in organizatorka v kulturi, se nam bo tokrat predstavila kot pesnica. Anderland/druga dežela; lastno, ono drugo, tuje; poezija, proza in fotografije, 2020. Njeno poezijo je prevedla Ivana Kampuš. Avtorica pripoveduje med drugim o razmerju do svojih prednikov, predvsem babice, ki je govorila domače slovensko podjunsko narečje.

Spoznavanje zapuščine Janka Messnerja

Petek, 8. april, bo posvečen Janku Messnerju. Ob 17. uri bo v desnem atriju Mestne hiše Ljubljana prireditev z naslovom 100/10 – Janko Messner: odprtje razstave Solidarnost ob meji, ob tem pa recital Beseda je kulturnemu človeku dragulj. Nastopata gledališka in filmska igralka ter glasbenica Lara Vouk in gledališki igralec, režiser, radijski in televizijski voditelj Aleksander Tolmaier; glasbena spremljava: perkusionistka in učiteljica tolkal Nataša Konzilia. Predstavljena bo tudi dvojezična knjiga Solidarnost ob meji. Zapuščina Janka Messnerja. O pisatelju in dramatiku, profesorju Messnerju bo spregovorila pesnica in esejistka mag. Lidija Golc, razstavo in dokumentarni zbornik pa bosta predstavili njegova urednica dr. Elena Messner, literarna znanstvenica in prozaistka, ter grafična opremljevalka knjige in postavljavka razstave Dana Rausch. Razstava bo v atriju na ogled med 6. in 20. aprilom, vsak dan od 8. do 20. ure.

Sobota, 9. aprila, bo dan za gledališče

Najprej bo ob 11. uri v Mini Teatru na Križevniški 1 lutkovna predstava Jumanji otroške lutkovne skupine Kakodolgoše KPD Šmihel. Režiser je Andrej Adamek, tudi koncept, besedilo in scena so njegovo delo in delo Mateje Šušteršič, ki je tudi izdelala lutke, mentorica pa je bila Kristina Trap-Jernej. Sedem deklet in dva fanta odkrijejo pustolovski svet igre Jumanji; s solidarnostjo in pogumom premagajo vse težave in nevarnosti na 35 minut dolgi poti skozi živalsko džunglo.
Brezplačne vstopnice so na voljo v Mini Teatru in pri Klubu koroških Slovencev v Ljubljani ter na e-naslovu [email protected] ali po tel. 031 489 377.

Ob 18. uri pa bo v dvorani JSKD Skladovnica na Beethovnovi 5 predstava Teatra Šentjanž Vas! Kaj? : Was? Dorf!. Dvojezična gledališka predstava za otroke in mlade po srcu. Režiserka je Alenka Hain, v Kranju rojena, v Ljubljani in Amsterdamu diplomirana ter od 1995 na Koroškem delujoča gledališka režiserka, avtorica dramskih in kratkih proznih besedil. Nastopata dva pripadnika mlajše generacije: v Celovcu rojena ter zdaj na Dunaju in v Pliberku delujoča gledališka igralka Johanna Hainz ter koroški gledališki igralec, režiser, radijski in televizijski voditelj Aleksander Tolmaier.
Rezervacija brezplačnih vstopnic: [email protected].

Nedelja pa bo rezervirana za glasbo

V nedeljo, 10. aprila, ob 19. uri bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma koncert Koroška pesem prek meja. Na njem sodelujejo: Tamburaška skupina Tamika iz Železne Kaple, ki je tradicijo tamburanja še izpred 2. svetovne vojne obnovila leta 1995 in je imela že okoli tristo nastopov po Avstriji, Sloveniji in Italiji; vodja: Tatjana Pirker; in Oktet Suha iz Podjune, ki deluje od 1982, imel je že več kot 1500 koncertov po vsej Evropi, Severni Ameriki, Argentini in Avstraliji; vodja: mag. Iztok Kocen. Večino programa Okteta Suha bodo tudi ta večer predstavljale koroške slovenske ljudske in že ponarodele sodobne pesmi, vmes še kakšna v nemškem in angleškem jeziku. Tamburaši Tamike pa v svoj tokratni repertoar vključujejo znane melodije slovenskih in hrvaških skladateljev ter enega francoskega.
Vstopnice po 10 evrov so na voljo pri blagajni Cankarjevega doma, in sicer ob delavnikih od 11. do 13. ure in od 15. do 17. ure, ob sobotah od 11. do 13. ure ter uro pred prireditvami v CD. Člani DSAP in KKS vstopnice prejmejo pod ugodnejšimi pogoji prek Društva ([email protected]) oziroma Kluba ([email protected] ali po tel. 031 489 377).

Še o knjižnem daru Slovenske prosvetne zveze

V torek, 12. aprila, ob 11. uri bo v dvorani Slovenske matice predstavitev knjižnega daru Slovenske prosvetne zveze za leto 2022 ter bogate in pestre literarne revije Rastje št. 15 (ur. dr. Miha Vrbinc). Knjižni dar SPZ tokrat sestavljajo še Koroški koledar 2022 (ur. Irena Destovnik) s spominsko in aktualno kulturno-politično vsebino, Gabrijela Wuttija Pasje kvatre/Hundsjahre. Dnevniški zapiski iz pregnanstva 1942 in 1943 (ur. dr. Brigitte Entner in dr. Valentin Sima), dvojezična slikanica Birgit Hohensasser-Schlebir Medvedki v raju 2.0/Erdbären im Paradies 2.0 (ilustrirala avtorica in njena otroka, prevedla Stana Anželj) ter dvojna avdio-zgoščenka Gorjanska serenada Mešanega pevskega zbora Gorjanci iz Kotmare vasi. Publikacije bodo predstavili: dr. Valentin Sima za Slovenski znanstveni inštitut v Celovcu, Irena Destovnik in Stana Anželj za SPZ in Društva slovenskih pisateljev in pisateljic v Avstriji ter kot moderatorka mag. Lidija Golc za KKS-Lj.

Še o knjigah in založništvu

V sredo, 13. aprila, ob 11. uri bo v dvorani Slovenske matice predstavitev zbornika Koroški plebiscit – 100 let kasneje (ur. dr. Danijel Grafenauer, izdala SM in INV). Enajst slovenskih in avstrijskih avtorjev ter en madžarski z interdisciplinarnimi pogledi odstirajo kopreno z nekaterih manj znanih dogodkov in procesov, ki se nanašajo na vzroke plebiscita na Koroškem ter na njegove posledice vse do leta 2020. V letošnjem marcu izdani zbornik bosta poleg urednika in soavtorja dr. Danijela Grafenauerja (INV, Ljubljana) predstavila še predsednik SM, prof. dr. Aleš Gabrič in soavtorica prof. dr. Marija Wakounig (Univerza Dunaj).

V četrtek, 28. aprila, ob 11. uri pa bo prav tako v dvorani Slovenske matice pogovor na temo Izkušnje slovenskih založnikov na Koroškem. Udeleženci: leta 1954 rojeni založnik, urednik, avtor knjižnih in televizijskih uspešnic, večkrat nagrajeni kritični publicist ter angažiran mirovnik, profesor Lojze Wieser (celovški založbi Wieser in Drava), leta 1968 rojeni zgodovinar in slovenist, (so)avtor vrste razprav ter knjig, urednik, prevajalec in dejaven prenoviteljski kristjan mag. Hanzi Filipič (celovška Mohorjeva založba) ter leta 1955 že v Ljubljani rojena Ziljanka, profesorica slovenskega in ruskega jezika, avtorica strokovnih besedil in več pesniških zbirk mag. Lidija Golc (KKS-Lj) kot moderatorka.
Ob upoštevanju zdravstvenih predpisov je vstop na vse prireditve razen koncerta brezplačen. Zaradi omejenega števila gledalcev in poslušalcev je priporočljiva pravočasna najava udeležbe.