Božični koncert Mance Malovrh v Smledniku še vedno odmeva

Manca Malovrh

Manca Malovrh je 22-letna študentka solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Talent za glasbo je podedovala: njen oče Robert je pel pri nekaj narodno-zabavnih ansamblih, Lovskem pevskem zboru Medvode, še vedno pa poje pri Škofjeloškem oktetu in MePZ sv. Urh Smlednik, pri katerem poje zdaj že cela družina.

Manca Malovrh že od otroštva živi z glasbo

Tako kot pri sestri in bratu so tudi pri Manci že zgodaj odkrili talent za glasbo in jo vpisali v kranjsko glasbeno šolo, kjer se je deset let učila violino. Kot drugošolka je celo povedala, da si želi postati violinistka, v času šolanja pa je sodelovala v godalnem in simfoničnem orkestru Glasbene šole Kranj.  Solopetje se je začela učiti v Glasbeni šoli Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pri prof. Marti Močnik Pirc, sodelovala je v Dekliškem zboru sv. Stanislava in Zboru sv. Nikolaja Litija, oba zbora vodi prof. Helena Fojkar Zupančič, zdaj pa študira na Akademiji za glasbo pri prof. Barbari Jernejčič Fürst.

Še vedno poje pri MePZ sv. Urh Smlednik, kolikor ji dopuščajo druge obveznosti, in kot solistka obogati marsikatero mašo ali kako drugo slovesnost. Kot gostja nastopa tudi drugod, redno pa se udeležuje tudi pevskih tekmovanj v Sloveniji in tujini. Leta 2017 je osvojila prvo mesto v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju solopevcev »Nikola Cvejić« v Srbiji, leta 2019 pa zlato priznanje na tekmovanju Temsig (Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev).

Manca Malovrh s prvim samostojnim koncertom navdušila Smlejce

V ponedeljek, 27. decembra 2021, pa je v organizaciji KUD Smlednik imela prvi samostojen koncert z gosti. Cerkev je bila napolnjena, kot je po predpisih mogoče, poslušalci pa so z aplavzom, predvsem na koncu, pokazali, da so njenega petja veseli in kot sofarani ponosni nanjo. Večino pesmi je z igranjem na klavir spremljala Eva Dobnikar, spored je povezoval Matej Ulčar, kjer je bilo treba poskrbeti za posneto spremljavo, je priskočil na pomoč Luka Bonča.

To je bil božični koncert, ki ga je Manca Malovrh seveda začela z najbolj znano božično pesmijo: Sveto nočjo Franza Gruberja. Prijetno se je razlegal njen zvonki in čisti sopran po cerkvi, ki je izredno akustična. Poje sproščeno in z veseljem, ki ga je čutiti v petju in videti na njenem obrazu in v nenarejenem gibanju. Poslušalci so vsako pesem nagradili s ploskanjem in pevka je bila tega vesela, kar malce nerodno ji je bilo.

Na sporedu so bile ljudske pesmi in odlomki iz operet

Sledile so tri ljudske božične pesmi v priredbi Sama Vremšaka v izvedbi solistke, nato pa je sledil duet Abendsegen iz opere Janko in Metka E. Humperdincka, ki sta ga zapeli sestri, sopranistki Agata Vovk in Manca Malovrh. Sledil je nastop njunega kar precej mlajšega brata Ambroža Tobija Malovrha, ki je na trobento zaigral Last Christmas glasbene skupine Wham! – igral je kar na koru. In ker Manca že poučuje petje, je nastopila njena učenka Eva Jezeršek iz Preske s Schubertovo Ave Mario.

Sledila je arija Du sollst der Kaiser meiner Seele sein (Moral bi biti cesar moje duše) iz operete Favorit Roberta Stolza v Mančini izvedbi, nato pa se ji je pridružil sošolec z akademije Žiga Lakner in skupaj sta zapela Lippen schweigen (Nič ne reci), duet Hanne in Danila iz operete Vesela vdova Franza Leharja, Mozartov Laudate Dominum je Manca zapela spet sama, nekaj posebnega pa je bil naslednji duet: angleško ljudsko The First Noel sta zapela oče in hči, Robert in Manca Malovrh.

Koncert je šel proti koncu, ko je Žiga Lakner zapel ljudsko Angels We Have Heard on High, za njim pa še Manca Malovrh Adolpha Adama O sveta noč, potem pa je povezovalec programa napovedal konec. Manca se je zahvalila svojim gostom in jim dala darila, potem pa so nastopajoči odšli. Ampak poslušalci v cerkvi so bili tako navdušeni, da so kar naprej ploskali, in nekaj nastopajočih je moralo priti nazaj, še malo so prepevali, potem pa je bilo zares konec.

Avtor fotografij je Žiga Kovač.