Delo slovenske umetnice Eve Petrič, pri katerem so sodelovale idrijske klekljarice, na ogled v Bernu

V petek, 28. oktobra, so v cerkvi Svete Trojice v Bernu v Švici v želji po obratu sedanjega četrtega vala pandemije odprli mogočno umetnino slovenske umetnice Eve Petrič z naslovom Koronavrtnica v 3 stavkih – vrtljiva. Koronavrtnica bo na ogled do 26. novembra.

Koronavrtnica v 3 stavkih – vrtljiva se razprostira na 20 kvadratnih metrih in je sestavljena iz recikliranih čipk z vsega sveta v kombinaciji z ročno izdelanimi čipkastimi cvetnimi listi vrtnic, ustvarjenimi med prvim valom pandemije covida-19 v akciji

v Idriji, v kateri so tamkajšnje klekljarice izrazile svoje občutke ob prvem soočenju s koronavirusom. Umetniško delo je tako kolektivni odziv na stisko, ki jo je povzročila pandemija, a kljub temu vzbuja in širi optimizem.

Koronavrtnica v 3 stavkih – vrtljiva čaka obiskovalce v edinstveni svetlobi cerkve Svete Trojice v Bernu

Koronavrtnica, katere cvetovi spominjajo na mutacije koronavirusa, ponazarja, da trni povzročajo bolečino, a lepota vrtnice daje upanje, da se tudi iz bolečine lahko rodi veliko lepega in pozitivnega.

Umetnica se zahvaljuje za pomoč Veleposlaništvu Republike Slovenije v Švici, cerkvi Svete Trojice v Bernu, še posebej pa Maji Svetlik iz Čipkarske šole Idrija, ki je skupino idrijskih klekljaric navdušila za eksperimentalne čipke, v katerih so z ustvarjanjem cvetnih listov čipkastih vrtnic v najtežjih časih pandemije izrazile svoja čustva. Ti cvetni listi zdaj tvorijo zgornji del Koronavrtnice v treh stavkih – vrtljive, ki čaka obiskovalce v edinstveni svetlobi cerkve Svete Trojice v Bernu.

Fotografije so iz arhiva Eve Petrič.