Za vsako ceno

Avto: Boštjan M. Turk. Vir: Reporter. …….

Kako deluje mehanizem projekcije, vidimo vsak dan. Na slovenskega kardinala so se spravili s toliko destruktivne energije, ker so želeli slovenski javnosti sporočiti: poglejte, niso samo levi tisti, ki se jih prijemljejo škandali. Najvišji predstavnik Cerkve na Slovenskem si celo privošči imeti otroka! Če poskušamo ta mehanizem projekcije pogledati od bliže, se moramo vprašati, kdo pa bi v Delu imel osebni (ne politični) interes, da bi tako ravnal s Francetom Rodetom? Upoštevaje formule iz prejšnjega odstavka, najdemo nekoga, ki bi temu profilu ustrezal. Janez Markeš je širši javnosti v zadnjem času znan po neusahljivem talentu, s katerimi vse, kar počne Delo in on sam, na mah pripiše sedanjim političnim nasprotnikom, prej zaveznikom, tudi osebno in imensko. Njemu dolgujemo iznajdbo najtežjega kalibra diskvalifikacije, kakršna se kaže v temle stavku, zapisanem ob kulturnem prazniku letos: »Kar se je usulo, je bil Reporterjev kompendij nizkih čustev, pritlehnih anonimnih avtorjev in atlas spodletelih osebnosti, ki kakor da so, podobno kot urednik, prehod iz ruralnega v urbano razumeli kot prehod iz ličkanja koruze v linčanje ljudi.« (Janez Markeš, Skrivno življenje Cite Štrovs, 3. 8. 2012).

Kdo je linčal Franceta Rodeta? Reporter? Kdo drug? Kdo je hotel biti kralj, a je padel v jarek, danes pa drugim v obraz meče, da so »atlas spodletelih osebnosti«? Kdo tako radikalno sovraži tiste, ki jim je še včeraj pripadal? Nazaj k uvodnim odstavkom: »Osupnilo me je, s kakšno dramatiko mi je omenil, da si Cerkev zdaj ne more privoščiti, da bi žagala Markeša, saj bi si s tem nakopala največjega možnega sovražnika, ki bi še dolgo pljuval po njej (Markeš ima »probleme« s Cerkvijo že ves čas, odkar je izstopil iz semenišča)«. (Ivo Žajdela, Leta velikih prevar, str. 43). Koga je France Rode nekaj časa po dogodkih, ki jih opisuje ta citat, odsvetoval kot asistenta na ljubljanski teologiji, ker se pač ni mogel prepričati o zanesljivosti njegovih znanstvenih talentov?

Kdo je v začetku devetdesetih let obračunaval s tako rekoč edinim avtorjem, ki je že tedaj razkrival, kako se struktura demokrščanskih in ljudskih strank prilagaja potrebam Kučana in Drnovška in kam se Slovenija posledično obrača? Kdo je kot odgovorni urednik Slovenca v pomladi 1993 dosegel, da je moral Ivo Žajdela zapustiti službo? »Dejal je, da mu je Markeš ob tem izjavil, da sem to doslej sicer pokrival jaz, ker pa so me zdaj ´nogirali´, naj gre poročat on. Seveda ni imel kaj poročati, ker je zamudil celotno obravnavo, značilen pa je tudi Markešev besednjak, da so me ´nogirali´. Vztraja na grobem besednjaku in še naprej trmoglavi s tem, da me je ´nogiral´.« (prav tam, str. 40)

»Afera« Rode in sedanji trenutek vlade morda res nista nastala v soodvisnosti. Sta pa soodvisna od časa, njenih mehanizmov in neverjetnega pohlepa nekaterih, da za vsako ceno desetletja ostajajo pri vrhu, na oblasti.

Vir: Reporter