blog P. Jančič: Za veterane je denar, za vojsko ne

Obrambna ministra Andreja Katič je veteranskim organizacijam ta teden dodelila 1,5 milijona evrov. Tretjino Zvezi borcev NOB. Predsednika republike Boruta Pahorja pa je generalštab opozoril, da je vojska komaj zadostno pripravljena za mir, za krizo ali vojno pa nezadostno. Pahor je kot spodbudno ocenil, da je vlada vsaj ustavila trend nižanja vojaškega proračuna.

Kako resni so problemi, kaže članek o pilotih vojaških helikopterjev, ki ne smejo več leteti.

Ko dobiš, a se ne pozna

Vlada zniževanje proračun za vojsko zadnja leta ustavlja tako, da nanje prenaša stroške, ki so jih prej plačevala druga ministrstva. Navidez se s tem obrambni proračun poveča. Druga ministrstva na videz varčujejo. Dejansko pa se ne spremeni nič. Z zunanjega ministrstva, ki ga vodi predsednik Desus Karl Erjavec, so tako na obrambo prenesli plačilo obveznosti za mednarodne organizacije. Že na zunanjem ministrstvu v preteklosti v proračunih za plačilo teh obveznosti niso imeli dovolj denarja.

Iz ministrstva za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak (SD) pa so pred tremi leti na obrambo prenesli obveznosti do različnih veteranskih organizacij. Koliko dobijo te letos, kaže tabela:

OrganizacijaVsota
ZZB za vrednote NOB533717
Zveza veteranov vojne za Slovenijo432249
Zveza policijskih veteranskih društev Sever196283
Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve95710
Zveza društev general Maister80392
Zveza MORiS79084
Zveza koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora Celovec41181
Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske36273
Zveza vojnih invalidov NOV Trst9631

Več: blog Peter Jančič