za-privatizacijo.org: Tadej Kotnik in Marko Limbek

Zakaj sem podpisal Peticijo za privatizacijo:

Tadej Kotnik:

Slovenska politika se je četrt stoletja z vsemi štirimi upirala privatizaciji – oziroma vsaj transparentni privatizaciji; če že, je bilo lastninjenje omogočeno le tistim, ki jih je politika nastavljala v vodstva družb, in takim, ki so se tja neposredno iz politike nastavili kar sami. Kam je to privedlo, zdaj že zelo jasno vidimo – v stečaj osmih od desetih največjih finančnih holdingov, v milijardno izgubo »nacionalnih šampionov«, ki so jo utrpeli, ker so se njihovi politično nastavljeni vodilni bolj kot z osnovno dejavnostjo ukvarjali z obračanjem denarja, in odtod še v orjaško luknjo v naših treh največjih bankah, v katerih je tako člane uprav kot nadzornih svetov vseskozi izbirala država … in jih še danes.

Okus je nekoliko grenak, saj v Sloveniji ne zmoremo in ne zmoremo vzpostaviti okolja za tisto pravo, transparentno privatizacijo, v kateri bi družbe prodajali najboljšim ponudnikom na trgu, temveč o vsem – vsaj iz ozadja – odloča politika. Več kot dvajset let je o privatizaciji odločala domača politika in jo pretežno onemogočala, zdaj pa je odločanje prevzela bruseljska politika, ki privatizacijo zapoveduje, a se tudi ona vtika v to, kaj in kdaj je treba prodati, pa komu se sme prodati in komu ne, kar bo težko povsod prineslo optimalen izkupiček. Kljub temu pa je jasno, da izguba, ki jo trpimo zaradi »nacionalno-interesnega« nasprotovanja privatizaciji oziroma omejenosti privatizacije le na politične izbrance, še naprej iz leta v leto narašča. Zato me veseli, da je nekaj družb z »zloglasnega« seznama že našlo dobre zasebne lastnike, in upam, da ga bo v kratkem še katera – pa ne le od te petnajsterice!

Marko Limbek, Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka:

Nacionalni interes Slovenije je privatizacija, saj pomeni svež denar, dodatno znanje, višjo poslovno kulturo in boljša delovna mesta. Nacionalni interes je ugodno poslovno okolje, več kapitala v Sloveniji in več mednarodnega znanja, zato je privatizacija edina pot do razvoja, blaginje in zadovoljstva v Sloveniji. Državna podjetja so resnično kot družinska srebrnina, ampak pripada samo nekaj izbranim družinam, ki imajo od tega korist, medtem ko ljudstvo od tega nima nobene koristi, ampak samo stroške pri vedno novih dokapitalizacijah. Zato prodajmo vse, da bomo od tega vsi imeli kakšno korist. Državna podjetja že sedaj delujejo v zasebnem interesu nekaterih posameznikov in družin, tako da bi morala biti privatizacija samo še formalnost. Državna podjetja so tudi last vseh, tako da imamo vsi pravico odločati, kaj se bo z njimi storilo, in sam želim, da se prodajo, saj od njih nimam nobene koristi, samo škodo. Če so politiki res tako slabi, kot govorijo vstajniki, potem je popolnoma nerazumno in nelogično, zakaj jim ta isti vstajniki dovolijo, da vodijo gospodarstvo. Naj se umaknejo ven in prepustijo gospodarstvo sposobnim.

Več lahko preberete na strani za-privatizacijo.org, kjer lahko podpišete tudi peticijo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.