za-privatizacijo.org: Matej Kovač in Rok Novak

Zakaj sem podpisal Peticijo za privatizacijo:

Matej Kovač:

Tragikomično je zatrjevanje nasprotnikov privatizacije, da država za privatizirana podjetja ne bo dobila poštene kupnine oziroma, da bo kupnino nespametno porabila. Kaj je bolj zahtevno, prodati podjetje za čim višjo ceno kupcu z denarjem in znanjem, ali dolgoročno upravljati podjetja? Kje je več možnosti, da se zapravi javni denar, pri investicijah državnih podjetji ali pri naložbi privatizacijske kupnine? Če se odreka državi sposobnost, da učinkovito izvede privatizacijo, ji je potrebno še toliko bolj preprečiti, da bi s podjetji, ki jih ne zna dobro prodati, upravljala. Podpisujem pobudo za privatizacijo, čeprav ne vem ali bo Vlada dobila optimalno ceno za podjetja na seznamu za privatizacijo. Izkušnje s porabo javnega denarja pri gradnji avtocest, gradnji TEŠ 6 in AUKN-jevem reševanju insolventnih državnih bank, pa me utrjujejo v prepričanju, da je seznam prej prekratek kot predolg.

Drug razlog za moj podpis pod pobudo pa je, da sem dobrih deset let delal na področju spodbujanja tujih neposrednih investicij. Lahko si predstavljam, kako katastrofalne posledice bi imela prekinitev privatizacijskih postopkov na mednarodni ugled Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije, zgolj zaradi lobiranja na javni denar prisesanih interesnih skupin.

—–

Rok Novak

K pobudi sem pristopil, ker menim, da je privatizacija ključen razvojni izziv Slovenije. Ne zgolj, ker sedanje politizirano gospodarstvo daje merljivo slabše poslovne rezultate, ampak še bolj zato, ker opravičljivega razloga za prisilno sovlagateljstvo državljanov ni.

Nasprotniki govorijo o tem, da s privatizacijo izgubljamo podjetja, a to ne drži, s tem jih v resnici kot potrošniki šele dobivamo na svojo stran! Podjetja bodo še vedno tukaj, storitve, ki jih zagotavljajo, pa bodo v povprečju kvečjemu bolje prilagojene potrebam uporabnikov, torej nas državljanov. Izgubljajo jih le omrežja, ki si preko njih zagotavljajo moč, vpliv, denar, nadzor, delovna mesta za posvečene… ali kot rad skrajšam: svoje korito, ki jih postavlja nad običajne državljane. Razumem njihovo bolečino. A prav nič ne simpatiziram z njo. Skrajni čas je, da korito razbijemo in gospodarstvo pustimo, da začne služiti svojemu namenu: ustvarjanju dodane vrednosti.

Več lahko preberete na strani za-privatizacijo.org, kjer lahko podpišete tudi peticijo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.