Za mir in dobro

Foto: slomedia.it.
Foto: slomedia.it.

“Mir ni protokolarno dejanje, je vsakodnevno zavzemanje za dobro in za udejanjanje enakopravnosti med kulturami, jeziki, narodi in ljudmi”.

Te besede je deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec izrekel v ponedeljek, 13. julija, pred pročeljem Narodnega doma v Trstu, kjer danes domuje Visoka šola za tolmače in prevajalce tržaške univerze. Natanko 95 let po požigu našega nekdanjega kulturnega in gospodarskega hrama se je SSk s krajšo, preprosto, sicer občuteno slovesnostjo spomnila tega dogodka, ki velja za prelomnico v zgodovini naše narodne skupnosti.

Ni pa samo to! Kot je pravilno ugotovil podpredsednik deželnega sveta, je fašistična iskra s požarom Narodnega doma zanetila usodni ogenj pekla, v katerem je nato več kot dvajset let izgubljalo dostojanstvo človeško obličje. Protokolarno dejanje, o katerem je govoril Gabrovec, se je nanašalo na poklon predsednikov Italije, Slovenije in Hrvaške leta 2010. Tajnik SSk je priznal, da je bil to dogodek izjemnega simbolnega pomena, potrebna pa je predvsem vsakodnevna doslednost v iskanju in tkanju medsebojnega spoštovanja. Še zlasti v sedanji kočljivi gospodarski situaciji in zaradi prav tako krhkih političnih mednarodnih dinamik moramo paziti, da se v našo družbo ne naseli fašistični rak, katerega prvo bolečino je bilo občutiti pred skoraj stoletjem. Rakasta rana se je nato v splošnem zatišju večala, saj se je fašizem v prvih letih – razen nekaterim izjemam (gotovo sodimo mednje Slovenci!) – zdel perspektivna politična opcija: ko se je z uničujočim vrvežem druge svetovne vojne začel terminalen stadij bolezni, je bilo že prepozno…

Dogodka so se udeležili tudi deželni predsednik Peter Močnik, deželni podtajnik Marko Jarc, predsednik pokrajinskega sveta Maurizio Vidali in nekdanji deželni tajnik Damijan Terpin. Tržaško univerzo je zastopala prof. Lorenza Rega, ki je v krajšem nagovoru tako kot Gabrovec izpostavila, kako se moramo predvsem danes boriti za mir. Mlajša člana SSk sta na začetku slovesnosti obesila venec na pročelje Narodnega doma, po dogodku pa je Gabrovec v pogovoru s predstavniki tiska jasno povzel nevarnosti in nedoslednosti, ki smo jim kot slovenska narodna skupnost še danes priča: dvojezičnost namreč še nima pravega mesta, prav tako je še kako pereče vprašanje o zastopanosti slovenskih predstavnikov v italijanskem parlamentu.

V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.