Vztrajajte na poti sprave!

balantic knjiznicaObjavljamo besedilo peticije, ki jo lahko podpišete na povezavi.

Spoštovani članice in člani občinskih svetov občin Kamnik in Komenda,

pred sejama vaših občinskih svetov, na kateri boste v prvi obravnavi odločali o preimenovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, vas kot državljanke in državljani spodbujamo, da spravo udejanjate tudi v praksi in tokrat zavrnete spremembo imena.

Upamo in si želimo, da bi vztrajali pri soglasni odločitvi, ki ste jo sprejeli spomladi, ko ste celotni slovenski družbi sporočili, da je čas za narodno spravo, za normalizacijo naše družbe. Da je velika čast, če se lahko občinska knjižnica imenuje po izjemnem pesniku, enem največjih mojstrov poezije na Slovenskem v 20. stoletju.

France Balantič, kot ste s svojo soglasno odločitvijo potrdili spomladi, sodi v javni spomin slovenskega naroda, Kamnika in Komende. Kamnik in Komenda z vašo odločitvijo ne potrjujeta le svoje evropskosti in svetovljanstva, marveč postajata velik vzor celotni slovenski družbi na poti k spoštovanju vseh tistih rojakinj in rojakov, ki so se izjemno izkazali s svojo ustvarjalnostjo.

Iskreno vas prosimo, da storite vse, kar je v vaši moči, da pri tem tudi ostane. Naj občini Kamnik in Komenda ne zapravita svoje časti, naj se ne odrečeta pesniški veličini Franceta Balantiča. Naj se vaša občinska sveta tudi ne vpišeta v zgodovino kot tista, ki sta zakrivila vnovični izgon imena velikega besednega umetnika iz javnega prostora.

Vztrajajte na poti v prihodnost in na poti sprave in ne dovolite, da bi vas kar koli prisililo h koraku nazaj, v brezno preteklosti.

Vaši sodržavljanke in sodržavljani