Vzgoja otrok v Ameriki

Foto: Danilo Kozoderc.
Foto: Danilo Kozoderc.

Del letošnjih počitnic smo z družino preživeli v Koloradu v ZDA. Čas je bil prekratek, da bi lahko doživeli poglobljeno izkušnjo o tem, kako je z vzgojo otrok v tej deželi. Vseeno pa je bilo dovolj časa, da se je nabralo nekaj zanimivih izkušenj. Njihov namen ni kakršnokoli posploševanje, ampak predvsem vzpodbuda za lasten premislek.

Drži otroke za roko

V Rocky Moutains National Park so bile ravno prave skale – dovolj visoke in dovolj zahtevne, da so privabile naše otroke k plezanju. Glede na poznavanje naših otrok, ni bilo nevarno. Večina Američanov je malo zgroženo in precej prestrašeno opazovala naše otroke. Naš gostitelj pa nas je začel malce preganjati, ker se bo morda park vsak čas zaprl. Ko smo pa se vrnili v hišo naših gostiteljev, nam je povedal, da ga je skrbelo, da ne bi kdo poklical policije in prijavil, da starši slabo skrbimo za svoje otroke. Z ženo naju je to precej šokiralo. Ustvarilo je občutek pretirane skrbi in zaščitništva do otrok.

Čelada ne varuje glave

Na drugi strani pa druga skrajnost: ogromno motoristov se vozi brez čelade. čelada je tudi tam obvezna, a skoraj nisem videl motorista s čelado. So morda to odrasli, ki so bili v otroštvu pretirano zaščiteni? Ne vem.

In nihalo zaniha še v eno skrajnost. Srečali smo same umirjene in uvidevne voznike, ki se striktno držijo prometnih predpisov. Malo presenetljivo, čeprav je treba priznati, da so vsi motoristi brez čelad vozili zelo umirjeno.

Trgovina za rabljeno robo v majhnem mesecu, ki spominja na čase divjega zahoda. Na voljo ogromno pušk in pištol. Sin je bil ves navdušen. Ali so zaradi te lahke dostopnosti vsi ti množični pokoli po ameriških šolah. Je morda to tudi posledica pretirane zaščite otrok. In zakaj potem po cestah vozijo tako uvidevno?

Sosesko povezovanje

Soseska zabava v ulici, kjer smo živeli. Vsak prinese za pojest in za popit, kar mu pade na pamet. Po navdihu poskrbijo še za različne dodatke. Ne obremenjujejo se s tem, kaj bodo rekli drugi. To je sproščenost, ki verjetno tudi prispeva k razvoju podjetništva. Na dogodku izmenjajo izkušnje in najdejo rešitev za kakšen gospodinjsko-hišniški problem.

In čeprav jih je zelo veliko pretirano vljudnih, jih v resnici nekaj poglobljenega o tebi ne zanima. Večina pogovora ostane pri zelo vljudnih frazah. Ko poveš nekomu, da si iz Slovenije, izrazijo začudenje in potem jih nič več ne zanima. Naša gostiteljica, kar ni mogla razumeti, da večina udeležencev soseske zabave ni izkazala več interesa, da bi se pogovarjala z nami.

Ameriške novice

To površinskost izkazuje tudi poročanje medijev. Pogledali smo si NBC News – eno od vseameriških informativnih oddaj – ki ni povedala ničesar o svetu, ničesar o politiki, nekaj o pogrešanih otrocih, nekaj o presajeni roki. Skratka Slovenske novice.

Po drugi strani pa so Američani pripravljeni vprašati karkoli, kar jih zanima in tudi vprašati za pomoč in uslugo. Z našim gostiteljem smo šli na obisk v podjetje Zometool, izdelke katerih prodajajmo. Brez ovire je vprašal ali lahko dobimo enega od njihovih produktov, ki ima precejšnjo vrednost. Vodja proizvodnje je produkt z veseljem dal. Sam si ne bi niti drznil vprašati tega. Naš gostitelj pa je rekel, da s takim vprašanjem gostitelju pokažeš, da te njegov produkt resnično zanima. Pogledali smo si tudi nekaj zelo dobrih in poglobljenih dokumentarnih oddaj Nova, ki postavljajo ravnotežje površnim dnevnim novicam.

Ohlajeno za volkove

Zunaj so bile temperature preko 35 stopinj. V hišah, trgovinah, avtomobilih, letališču, pa povsod tako hladno, da nas je kar malo zeblo. Neke sorte razvajenost in pretirana potrošnja – energije v tem primeru. Po drugi strani pa v Mission: Wolf najdemo iskreno skrb za volkove, ki so se jih odkrižali živalski vrtovi in zasebni lastniki, ko so spoznali, da volkovi nikoli ne postanejo cartljivi hišni ljubljenčki. Tukaj pomaga veliko prostovoljcev, sami pridelujejo hrano, imajo tople grede in elektriko pridobivajo s fotovoltaičnimi elementi.

To je ta pisana podoba ZDA, kot sem jo sam začutil in ki tako ali drugače oblikuje in vzgaja otroke. Dotaknila se je naju z ženo in naših otrok in brez dvoma oblikuje otroke ter ostale prebivalce te prostrane dežele številnih naravnih lepot.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.