Vrnitev v normalnost

Avtor: Uroš Urbas. Vir: Finance. V torek zvečer je Zoran Janković, udobno zleknjen v naslanjač nacionalne televizije, dajal samozavesten vtis, da odšteva dneve, ko se bo usedel v naslanjač predsednika vlade. Lukšičeva SD in Jankovićeva PS sta finančnemu ministru že ves december dala jasno vedeti, naj si ne drzne prodati nobenega državnega premoženja, kajti njegovi gospodarji se vračajo. Bilo je očitno, da nas do padca vlade ločijo samo še trije referendumi.

Ustavno sodišče je ta načrt danes temeljito spremenilo. Ustavni sodniki so rekli ne referendumaniji, rekli so ne zlorabam ljudske volje, ker ogrožajo suverenost države. Gre za precedens, saj niso presojali o vsebini slabe banke ali državnega holdinga, ampak o pravici do referenduma.

Kdo so zmagovalci današnjega preobrata?

1. Janez Janša: je veliki zmagovalec proti sindikalnim in opozicijskim blokadam nujnih reform. Zaradi varnosti ljudi iskreno upam, da njegovi nasprotniki in sovražniki proti njemu zdaj ne bodo šli z nasilnimi demonstracijami.

2. Finančni minister Janez Šušteršič, saj se mu odslej ni več treba pogajati z vsakim, ki bo vložil pobudo za referendum in izsiljeval državo v zameno za svoje privilegije.

3. Vlada: ta teden se je najprej poenotila pri interpelaciji proti ministru Gorenaku, dobila pa je tudi zagon, saj najverjetneje ne bo niti referenduma o proračunu za prihodnje leto. A še pomembneje je, da je zdaj dobila priložnost, da se končno reformira delovnopravna zakonodaja.

Današnji dan pa je prinesel tudi glavna luzerja letošnjega leta. To sta:

1. Zoran Janković, polnočni predlagatelj referenduma o državnem holdingu, ki bo še nekaj časa samo nesojeni predsednik vlade in župan najlepše nasedlega športnega objekta Stožice. Kakšna je sploh še njegova moč pri izsiljevanju vlade? Ima Janša še kakšen razlog, da ga posluša?

2. Branimir Štrukelj kot simbol sindikalnega politika, ki si ne upa priti na volitve, hoče pa določati politične odločitve. Njegova moč je močno oslabela, zdaj ne more več izsiljevati.

A bog ne daj, da bi koaliciji današnja zmaga stopila v glavo. Zato me zanima:

1. Ali se vlada zaveda, da je slaba banka, ki jo zdaj lahko ustanovi, namenjena izboljšanju likvidnosti in solventnosti bank, ne pa »preiskavi zgodovinskega ropa bank«, kot je SDS včeraj sporočila prek Twitterja? Ovadbe zoper bankirje, ki so se okoristili, so možne že zdaj. Zato je presenetljivo, da vladni bankir Aleš Hauc še vedno ni vložil niti ene tožbe zoper prejšnjo upravo, pa čeprav zoper njegovega predhodnika poteka več predkazenskih postopkov. Kje so ovadbe, kje odškodninske tožbe zoper Matjaža Kovačiča?

2. Ste sposobni zdaj v mesecu ali dveh v življenje spraviti svoje rešitve, ne pa, da jih boste mleli leto dni? Ste sposobni reformo trga dela izpeljati v dveh mesecih?

3. Centralizirano upravljanje državnega premoženja je edino smiselno, zato je združitev vseh upravljavcev pod eno streho racionalna. Toda ali imate mehanizme, da boste lahko preprečili provizije pri prodajah premoženja, tudi za petke?

Vir: Finance