Vlada laže! Alenka Bratušek ovadila fotoreporterja Božiča

Avtor: Igor Kršinar.

Premierka Alenka Bratušek je dan po prevzemu vlade kazensko ovadila fotoreporterja Janija Božiča zaradi objave njene fotografije med prebiranjem sms sporočila, v katerem ji je še pred formalno izvolitvijo za mandatarko iz Moskve čestital znani ekonomist Peter Kraljič.

Kot nam je povedal odvetnik Radovan Cerjak, ki je Janija Božiča danes spremljal na zaslišanju na policijski postaji Ljubljana Moste, so policisti njegovemu varovancu med drugim pokazali predlog za kazenski pregon, ki ga je 22. marca lastnoročno podpisala predsednica vlade Alenka Bratušek. V njem je med drugim zapisala, da je bila seznanjena, da je bilo na spletnem portalu podlupo.net skupaj z njeno fotografijo objavljeno sms sporočilo, ki ga ji je poslal Peter Kraljič, in da to čuti kot grob poseg v zasebnost, zato podaja predlog za kazenski pregon.

To je popolnoma v nasprotju s sporočilom za javnost vladnega Urada za komuniciranje (Ukom), kjer so po protestu Združenja novinarjev in publicistov zaradi kazenskega pregona Janija Božiča zanikali, da naj bi ovadbo podala ravno Bratuškova. Istočasno pa so iz državnega zbora medije obvestili, da so ovadbo podale njihove pristojne službe, čeprav za to sploh nimajo zakonske podlage. Potem ko nam na Ukomu niso odgovorili, ali je Bratuškova dala državnemu zboru kakšno pooblastilo za kazenski pregon, smo enako vprašanje naslovili na premierko,vendar so nam iz njenega kabineta sporočili, da nam bodo odgovorili v zakonskem roku (to je osem delovnih dneh).

Fotoreporterja Janija Božiča kazensko preganjajo zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil, po členu 139/II., 2. odstavek KZ RS: »Kdor se z uporabo tehničnih sredstev neupravičeno seznani s sporočilom, ki se prenaša po telefonu ali s kakšnim drugim elektronskim komunikacijskim sredstvom…« se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Poleg premierke Bratuškove sta predloga za kazenski pregon podala tudi vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer in obrambni minister Roman Jakič zaradi fotografij, ki sta bili objavljeni v Reporterju: na eni je Möderndorferjevo dopisovanje v zvezi z zakusko po izvolitvi vlade, na drugi pa Jakičevo posvetovanje glede kadrovskih potez na obrambnem ministrstvu. Ker avtor fotografij ni znan, so tudi to preprosto naprtili kar Janiju Božiču. Policisti so ga namreč vprašali, če je on avtor omenjenih fotografij, kar pa je zanikal.

Naj spomnimo, da je Alenka Bratušek ob izvolitvi za mandatarko 27. februarja zagotovila, da je »konec politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu.« Izkazalo se je, da se je prav z izvolitvijo njene vlade začela represija nad fotoreporterji in mediji, ki nameravajo vladajočim politikom dobesedno gledati pod prste. Slovensko vlado je tako po odstavitvi Janeza Janše prevzela oseba, ki laže, plagira in zatira svobodo tiska.
V priponki objavljamo izjavo za javnost Janija Božiča in zapisnik njegovega zaslišanja na policijski postaji Ljubljana Moste.

Izjavo Združenja novinarjev in publicistov iz 27. marca so režimski mediji ignorirali, ker so (slepo) verjeli sporočilu vladnega urada za komuniciranje.

Vir: Reporter