Ministrica Bratušek ”dela”, a ne upošteva varnostnih predpisov

Podobnih fototerminov po gradbiščih smo že vajeni. Naši politiki se radi pokažejo, da ”delajo”. To je očitno ostalo od ljubljanskega šerifa, ki je leta 2011 svojo kandidaturo za premiera naznanil z geslom: “Zoran dela.” In to geslo so imeli na plakatih odtisnjeno vsi njegovi kandidati, tudi današnja ministrica Bratušek.

Ministrica Bratušek, odgovorna za infrastrukturo, je po gradbišču pripravljalnih del za 2 TIR hodila obuta v športne copate. Znano je, da na gradbiščih veljajo strogi varnostni predpisi glede osebne zaščitne opreme in obutve. Med drugim se za hojo uporabljajo samo čevlji, ki zaščitijo stopala pred udarci, urezninami in zdrsi. Tista bela ministričina čelada s slovenskim grbom pa je zgolj in samo še dodaten dokaz neznanja in klečeplaznosti odgovornih na gradbišču, ki so ministrici in njenim fotografom dovolili vstop na gradbišče. Ker je bila ogrožena varnost gostov gradbišča, je klic po inšpekcijskem postopku zoper odgovorne gradbišča in ministrico povsem na mestu. To ni »larifari«, kar je eden od pogostih šarcizmov ministričinega šefa Šarca. Zakonodajo iz varstva pri delu smo dolžni spoštovati prav vsi. Tu ne velja dvoje pravil: za naše in vaše. Velja samo življenje in zdravje vseh, ki se nahajajo na območju gradbišča.

Ministrica Bratušek dela

Predstavniki 2-TDK, ki se javnosti predstavljajo za vrhunske strokovnjake, bi morali ministrici Bratušek zagotoviti ustrezno zaščitno opremo, tudi obutev. Če njihovi zahtevi ne bi sledila, pa bi ji morali enostavno prepovedati obhod gradbišča. In njenim fotografom tudi. Pričakujemo, da bo inšpekcija za varstvo pri delu, ko si bo natančno ogledala fotografijo (vir: DELO, foto: Boris Šuligoj), posneto na gradišču, pričela s postopkom ugotavljanja kršitve predpisov o varstvu pri delu. Seveda verjamemo v pravno državo, na katero politiki tako radi prisegajo. O njej tako radi razpredajo, zato upamo, da v prihodnje ne bo več mogoče, vsem na očeh, nekaznovano kršiti veljavne predpise naše države. Sploh pa se to ne bi smelo zgoditi, da se v prekršku znajde ministrica Bratušek, ki mora biti brez sence dvoma na strani zakona in reda. Prav gotovo pa bo inšpekcija, ko se bo odzvala, našla še marsikaj, kar s stroko nima kaj iskati! Sploh pa smo podobnih foto terminov po gradbiščih že vajeni. Naši politiki se radi pokažejo, da ”delajo”. To je očitno ostalo od ljubljanskega šerifa, ki je leta svojo kandidaturo za premiera naznanil z geslom: “Zoran dela.” In to geslo so imeli na plakatih odtisnjeno vsi njegovi kandidati, tudi današnja ministrica Bratušek.