Tomelj odgovarja Kršinarju: Primitivnost z mero

Tomelj odgovarja Igorju Kršinarju, Reporter: Primitivnost z mero

Tomelj: “Da je Kršinar, Reporterjev novinar s kilometrino, mene, amaterskega pisca, razglasil za vzrok menjave odgovornega urednika Časnika, je fake news!”

Časnik je dobil novega odgovornega urednika, pisec teh vrstic sem bil v Reporterju zaradi člankov »brez mere« prištet med primitivce. Časnik še naprej objavlja razmišljanja z mero, kakršnakoli že je ta mera. Psi lajajo, karavana gre dalje.

Nerad govorim o sebi, vendar tokrat zaradi resnicoljubnosti ne morem drugače. Kršinar, ki je Reporterjev novinar s kilometrino, je mene, amaterskega pisca, razglasil za vzrok menjave odgovornega urednika Časnika. Krave bi se smejale, huda poenostavitev ali, če hočete, fake news.

Tako avtor dveh člankov iz Časnika, ki jih je seciral Kršinar, kot tudi Časnik sva si strahotno zamero s strani Reporterja in njegovih ključnih ljudi nakopala z enim od člankov v zvezi z lastništvom agregatnega portala NoviceJutro; v tem grmu tiči zajec. Maščevalnost, ne sočutje do nebogljenih Milke in Ane – dajte no, dajte.

Pogreti članki

V zvezi s polemiko »Milka« naj rečem, da Reporterju res ni treba manipulativno vpletati odnosa do žensk v Iranu v napad name. Do Reporterja, kot kaže, še ni prišlo, da vsaka peta Slovenka pada po štengah. Da ne bo nesporazuma, to je dejstvo, ne spodbujanje k nasilju. Tako živimo danes, tako so prosto po Janezu Svetokriškem živeli v času baroka.

Vsaka diskriminacija, naj bo negativna ali pozitivna, je nesprejemljiva. Občutek je, da so bili gospodje kandidati in prejemniki Michelinovih zvezdic v medijih diskriminirani. Katerikoli medij smo spremljali, naj si bo tiskani ali elektronski, iz vsakega je pokukala prva kuharica, o kuharjih pa komaj kaj. Če sem, pisec tega sestavka, k diskriminaciji karkoli pripomogel, se opravičujem.

Gospodje, enoozvezdeni gostinci, sami ste krivi, ker ste strpno preživljali karanteno, niste spodbujali k uporu in ste zato ostali neopaženi.

Modrijani in čufti

Kdo bi si mislil, da bova z Romano Tomc deležna podobnih medijskih napadov. Če prav vem, je ona nespretno omenjala Modrijane, ob tem pa pozabila vprašati, zakaj se Drago Jančar in drugi vrhunski umetniki ne valjajo niti ne slačijo na Maistrovi. Pri meni so vsi pravičniki in bojevniki hote spregledali neprimeren čivk vrhunske kuharice ter se obesili na zapis o usodi najimenitnejših krožnikov.

Tomelj: “Romana Tomc pozabila vprašati, zakaj se Drago Jančar in drugi vrhunski umetniki ne valjajo niti ne slačijo na Maistrovi.” 

Komentator v Večeru, ki seveda ne more niti noče skriti svojega izvora, je nekaj duhovičil o čuftih kot gastronomskem užitku egalitarnih Slovencev. Ali za govejo juho in pražen krompir še ni slišal ali pa ima večina državljanov že drugačen okus? Ne boj, mesarsko klanje je bilo med žurnalisti, kajti vsi so začutili zgodovinsko in patriotsko dolžnost udeležbe pri reševanju časti ugledne dame. Le Miša Molk je pri vsesplošnem snubljenju dobila košarico, o čemer je jadikovala na družbenem omrežju.

Test kulturnosti

Dragi bralci Časnika in Reporterja, dovolite mi samokritiko. Nisem samo pisec primitivnih člankov, kot ugotavlja Kršinar, ampak sem tudi skrajno nekulturen. To pokaže povsem preprost test. Pred nekaj dnevi je Državni zbor imenoval nov Upravni odbor Prešernovega sklada. Skoraj vse član odbora poznam, ne osebno, ampak njihovo vrhunsko ustvarjalnost. S tem si na testu prištevam negativne točke. Rogovileži in politikanti v Društvu pisateljev so dali na svetlo pamflet, pravzaprav, če hočete, ekspertizo o janšizmu. Zanetili so notranji spor, v katerem jim je odločno in argumentirano oporekal njihov predsednik Dušan Merc.

Aktivisti v kibucu kulture se niso dali veliko motiti, ampak so čez noč ustanovili »protijanšistično fronto« kulturnikov in vrgli v medije nekakšen protest/manifest. To je sicer plagiat, kajti pred njimi so nekaj podobnega počeli že »akademiki«. Ker cilj posvečuje sredstva, nas to ne sme motiti.

Tomelj: “Med kulturniki, ki so podpisniki najnovejšega pogroma proti aktualni oblasti, komaj koga poznam. To je dokaz, črno na belem, da sem nekulturen.”

Nič mi ne pomaga, da »financiram« kulturo s tremi abonmaji, da zahajam v knjižnico; dejstvo je, da sem nekulturen, ker ne poznam Olimpa slovenskih levosučnih garačev v kulturi. Spet si prištevam negativne točke in rezultat testa je: “Tomelj je nekulturna oseba.