Tako imenovani neodvisni

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel (Foto: STA)

Leta 2012 je Janez Janša s pomočjo koalicijskih partnerjev sestavil drugo vlado. Kmalu po oblikovanju vlade so se proti njej začeli medijski napadi in množični protesti, ki pa vlade niso zamajali. Protestniki in mediji, tokrat jim je na pomoč priskočilo Računsko sodišče, tudi danes rušijo vlado med nevarno epidemijo. Rušijo jo tudi za ceno velikega števila mrtvih v epidemiji. Revolucijo je najlaže izvesti v izrednih razmerah. Upam, da bo tokrat spodletela.

Če ne uspe protestnikom, uspe t. i. neodvisni komisiji

Kar ni uspelo medijem in protestnikom, je uspelo neodvisni Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Pozimi leta 2013 je KPK izdala poročilo, kjer je objavila, da ima takratni predsednik vlade Janez Janša (JJ) dvesto tisoč evrov premoženja nepojasnjenega izvora, ljubljanski župan Zoran Janković pa dva milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora. Bes medijev se je usmeril v JJ, pred parlamentom so se zbirale jezne množice protestnikov in vlada je padla. Protesti proti korupciji so s tem prenehali. O premoženju nepojasnjenega izvora Zorana Jankovića so mediji poročali drugače kot o premoženju nepojasnjenega izvora JJ; Jankovića niso silili k odstopu. Pred ljubljanskim magistratom se niso zbirali protestniki. Tudi zato je Zoran Janković kljub uničujočemu poročilu PKK še vedno ljubljanski župan.

Kasneje se je izkazalo, da KPK pod vodstvom Gorana Klemenčiča ni bila neodvisna. Še več. Izkazalo se je, da je poročilo o premoženju JJ nezakonito. Poročilo so morali na zahtevo sodišča izbrisati. Neodvisni predsednik KPK Goran Klemenčič je postal pravosodni minister v vladi zagovornika zakonitosti Mira Cerarja jr.

Ko vladajo levi, ni problemov, ki bi jih bilo treba reševati na ulici ali s komisijami

V obdobju sedmih let, ko JJ ni bil predsednik vlade, nihče ni protestiral ob petstomilijonski dokapitalizaciji tajkunskih bank v času vlade Alenke Bratušek. Protestniki so molčali ob odkritju milijarde dolarjev pretihotapljenega iranskega denarja. Ljudi ni bilo na ulice ob desetkrat preplačani maketi drugega tira, mirno je bilo tudi, ko je Magna postavljala lakirnico na vodonosnem prostoru. Pred magistratom ni bilo jeznih množic, ko je ljubljanski župan gradil kanalizacijo čez vodno zajetje.

Državljani so zaskrbljeni tudi zaradi vpliva Janeza Janše na globalno segrevanje

Protestniki so se spet začeli zbirati pred Državnim zborom februarja lani ob oblikovanju tretje vlade pod vodstvom JJ. Kar naenkrat so ob močni podpori neodvisnih medijev zaskrbljeni državljani začeli protestirati proti korupciji, onesnaževanju narave, tudi proti vplivu JJ na globalno segrevanje. Na shodih proti sovraštvu so vpili »Ubi Janšu« in nosili transparente z napisi »Smrt janšizmu«.

Medji so v zadnjem letu JJ očitali mnoge stvari, med drugim slabo komuniciranje. Tudi če bi JJ drugače komuniciral, tudi če bi kot angel mahal s krili, bi protestniki protestirali in mediji bi nanj zlivali žveplo in ogenj. Ni naš predsednik vlade, ne služi globoki državi, pač pa vlada. Vlada je pod njegovim vodstvom zaprla ali vsaj priprla kakšno od pip skozi katere prvorazrednim curljajo sredstva; denimo direktorju državne STA, ki si iz našega denarja izplačuje 8500 evrov mesečno.

Recept rušenja vlade iz let 2012/13 se ponavlja: s pomočjo protestov ter medijskega in opozicijskega nabijanja vreči vlado. Če to ni dovolj, pomaga uničujoče poročilo neodvisnega organa.

Medijsko podprti Damijan čivkal neprimerno, a problem so le Janševi čivki

Lanska novost v primerjavi z letoma 2012/13 je rušenje vlade s predlaganjem medijsko dobro podprtih kandidatov za predsednika vlade. Prvi je bil Jože P. Damijan, čigar komunikacija je zelo vprašljiva, saj je o bivši predsednici DeSUS-a Aleksandri Pivec čivknil, da bi za pet minut slave slekla še hlačke. O njej je čivknil tudi, da bo iz politike odšla kot kurba s plesa. Jože P. Damijan ni več rešitelj Slovenije, saj je opozicija dobila novega kandidata.

Če bi uporabil njegove besede, bi rekel, da je Damijan po nekaj mesecih odšel iz politike kot kurba s plesa.

Novi opozicijski kandidat mandatarja je Karl Erjavec. Možak je na zadnjih volitvah kandidiral za poslanca in ni bil izvoljen, saj ga je volilo le malo manj kot štiristo ljudi. Karel Erjavec si od marca, ko je prenehal biti minister, do danes ni bil sposoben niti dobiti službe, še vedno mu davkoplačevalci plačujemo vsak mesec 4700 evrov nadomestila za brezposelnost. On se je podpisal na pogodbo za nakup osemkolesnikov Patria in pod neuspešno arbitražo v Piranskem zalivu. Vodi stranko s štirimi poslanci.

Erjavec, ki si ni sposoben dobiti službe, naj bi vodil našo državo v svetlo prihodnost?

V rušenje vlade je vključeno neodvisno in objektivno Računsko sodišče

Vlada zaradi protestov in medijskega ubijanja ni padla, zato se je v rušenje vlade vključilo neodvisno in objektivno Računsko sodišče (RS). Njegov predsednik Tomaž Vesel je konec decembra sklical kar dve tiskovni konferenci in javnosti oznanil, da je RS izdalo osnutek poročila o spomladanskih nakupih nujne medicinske opreme pod vodstvom ministra Počivalška. Vesel je tudi zamenjal podpredsednika RS, ki je proučeval omenjeno, za morebitno destabiliziranje vlade izjemno pomembno poročilo, z bolj sodelujočo podpredsednico. Do sedaj takih menjav ni bilo. Verjamem, da bo poročilo (ko bo izdano) očrnilo ministra Počivalška. Niti malo ne bom začuden, če se bo kasneje pokazalo, da je s poročilom nekaj zelo narobe.

Izkazalo se je tudi, da je verodostojnost predsednika RS zelo vprašljiva. Pozabil je namreč pisno zaprositi KPK za dovoljenje za opravljanje dodatnega popoldanskega dela pri FIFI, ki mu letno prinese 260.000 dolarjev. Raziskovalni novinar Bojan Požar o tem piše:

»Tak predsednik računskega sodišča preprosto mora odstopiti. On preganja uradnike, če napačno nabavijo kuverte, sam pa pozabi pridobiti zakonsko obvezno dovoljenje za 1 mio evrov postranskih zaslužkov, in se poleg tega še spreneveda, da gre za športno dejavnost.«

Revolucijo je najlaže izvesti v izrednih razmerah. Upajmo, da bo tokrat spodletela.

V Sloveniji sta v začetku devetdesetih let potekala procesa osamosvajanja in demokratizacije. Prvi je bil uspešno zaključen, drugi pa ne. Ljudje, ki so v bivšem sistemu zasedali pomembne položaje, zasedajo pomembne položaje tudi kasneje. Zato so danes na mnogih odgovornih mestih ljudje, ki si neodvisne in demokratične Slovenije niso želeli, in njihovi nasledniki. Zato mnoge v teoriji neodvisne ustanove v praksi niso neodvisne. Zato je narobe prav in prav je narobe. Zato je resnica laž in laž je resnica. Zato ob skrajno levih vladah ni protestov in medijskih kritik, ob sredinski vladi pa je vse narobe.

Računsko sodišče pomaga protestnikom in medijem, ki rušijo vlado med nevarno epidemijo. Rušijo jo tudi za ceno velikega števila mrtvih v epidemiji. Revolucijo je najlaže izvesti v izrednih razmerah. Upam, da bo tokrat spodletela.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.