Velika afriška avantura Antona Tomažiča: Južnoafriška republika

“Here we go again! Danes odhajam … Fotopis boste pa lahko spremljali … kolikor bo internet dopuščal …” je prvega marca 2023 na svojem facebook profilu zapisal Anton Tomažič. Obljubili smo mu, da bomo njegovo Veliko afriško avanturo spremljali tudi mi ter naredili izbor najboljših fotografij in zapisov iz tega afriškega potovanja. Prvi del, ki se tiče obiska Južnoafriške republike, je že pred vami, v njem lahko vidite številne južnoafriške naravne znamenitosti in tudi živali, v naslednjih dneh pa bodo sledile nove dogodivščine.

 

vir: FB Antona Tomažiča

Kot popotni fotograf rad potujem po svetu na zelo različne načine (individualno, z avtobusom, vlakom, ladjo, kolesarjenje, z agencijo itd.). Tokrat pa spet s križarko (pa ne preveliko!). Prednosti takšnega potovanja so:

1. Raznolikost: Potovanje s križarko ponuja raznolikost in raziskovanje več krajev v enem potovanju, saj križarjenje običajno vključuje postanke v različnih mestih in državah.
2. Udobnost: Križarke ponujajo obilico udobja in razkošja, kot so restavracije, bar, bazen, savna, spa, fitnes, kino in druge aktivnosti, ki jih lahko uživate med križarjenjem.
3. Organiziranost: Potovanje s križarko je običajno zelo organizirano, z jasnim urnikom, postanki in aktivnostmi, kar olajša načrtovanje vašega dopusta.
4. Cenovna ugodnost: V nekaterih primerih lahko potovanje s križarko stane manj kot letalske vozovnice, hotelske sobe in hrana, kar lahko prinese prihranek pri celotnem proračunu za potovanje.
Pomanjkljivosti potovanja s križarkami:
1. Omejeno raziskovanje: Križarjenje običajno ponuja le omejen čas v vsakem mestu, kar vam lahko prepreči globoko raziskovanje destinacij in kultur.
2. Množice: Križarke pogosto sprejmejo več tisoč potnikov, kar lahko pomeni gnečo v restavracijah, bazenih in drugih skupnih prostorih.
3. Omejena izbira hrane: Čeprav so na križarkah na voljo različne restavracije, je izbira hrane vseeno omejena, zlasti za tiste z dietnimi omejitvami.
4. Tveganja za zdravje: Na križarkah se lahko hitro širijo okužbe, kot je na primer norovirus, zaradi velikega števila ljudi, ki živijo v majhnem prostoru.
5. Negativni vpliv na okolje: Križarke lahko povzročijo onesnaževanje zraka in vode, kar ima lahko škodljiv učinek na okolje in lokalne ekosisteme.

Potopis od 1. do 4. marca 2023 – Južnoafriška republika

Cape Town

 

Rt dobre nade