Velika afriška avantura Antona Tomažiča: Gana – med revščino, mladim prebivalstvom in palmami

Kot sem že večkrat omenil, si pri tem fotopisu pomagam tudi z umetno inteligenco (AI) – ChatGPT.
Seveda se na besedilu pozna, kadar ga on(a) naredi … Če gre za gole podatke, tudi ne more biti nič drugače! Ko ga (jo?) prosim, naj pove kaj o Gani, takole solidno odgovori:

“Gana je država v zahodni Afriki, ki meji na Slonokoščeno obalo, Togo, Burkina Faso in Gvinejo. Njeni glavno mesto je Accra. Gana je ena izmed najbolj razvitih in gospodarsko uspešnih držav v regiji Zahodne Afrike ter je znana po svojih naravnih virih, vključno z zlatom, diamanti, kakavom in nafto. V državi živi več kot 31 milijonov ljudi, ki govorijo različne jezike, uradni jezik pa je angleščina. Gana je znana tudi po svoji bogati kulturni dediščini, vključno z umetnostjo, glasbo in plesom, ter po gostoljubnosti svojih prebivalcev.”

Pri prečkanju ekvatorja na ladjah obstaja dolga tradicija, ki vključuje posebne obrede, igre in zabave za člane posadke in potnike na ladji. Ta tradicija izvira iz časa, ko so mornarji verjeli, da obstajajo morski duhovi in bitja, ki živijo v vodah in na kopnem, ter da se je ob prečkanju ekvatorja potrebno očistiti in zaščititi pred njimi.
Običajno se na ladji organizira slovesnost, imenovana “prečkanje črte” (ang. crossing the line), ki se odvija na krovu ladje. Obred vodi “Neptun”, ki je običajno izkušen mornar, preoblečen v kralja Neptuna, ki je bog voda. Med obredom se novinci, tisti na ladji, ki prvič prečkajo ekvator, preoblačijo v posebna oblačila in se podvržejo različnim izzivom, kot so pitje slanice ali uživanje drugih nenavadnih stvari. Po tem, ko so novinci opravili izzive, jih Neptun potopi v bazen ali pod tuš, da se “očistijo”.

Poleg tega se na ladji odvijajo tudi druge zabave in igre, kot so kostumirane zabave, tekmovanja v plavanju ali veslanju, glasbene predstave in različni drugi športi. Te aktivnosti so namenjene zabavi in povezovanju članov posadke ter potnikov na ladji, ki običajno trajajo nekaj dni in se zaključijo z obredom prečkanja ekvatorja.

 

Vabimo vas tudi k branju prejšnjih epizod Velike afriške avanture Antona Tomažiča: Angola, Namibija in Južnoafriška republika.