Velika afriška avantura Antona Tomažiča: Angola med pirati in ostanki revolucije, ki jih budno varuje vojska

Angola je država v jugozahodni Afriki, katera je bila nekoč portugalska kolonija, vendar je pridobila neodvisnost leta 1975. Glavno mesto je Luanda. Glavne gospodarske dejavnosti v Angoli so nafta, diamanti, kmetijstvo in ribištvo. Angola ima tudi bogato kulturno dediščino, ki vključuje različne etnične skupine s svojimi tradicijami, obredi in umetnostjo.

Ko sem bil v 80-ih letih na Kubi, smo s prijatelji najeli ladjico za globokomorski ribolov. Lastnik v srednjih letih si jo je lahko omislil kot upokojeni veteran – vojne v Angoli!
Kuba je namreč igrala pomembno vlogo v Angoli med letoma 1975 in 1991, v času Angolske državljanske vojne. V začetku 70-ih let prejšnjega stoletja je Angola pridobila neodvisnost od Portugalske, vendar so se kmalu pojavile politične napetosti med vladajočo stranko MPLA in dvema oboroženima skupinama UNITA in FNLA.
Leta 1975 je Kubanska vlada odločila poslati vojaške sile v Angolo, da bi podprla MPLA pri boju proti drugim oboroženim skupinam, ki so podpirale ZDA in Južno Afriko. Kubanski vojaki so igrali ključno vlogo pri obrambi MPLA-jeve vlade pred napadi drugih oboroženih skupin in pomagali pri vzpostavitvi nadzora nad državo (beri: pri uvedbi komunistične revolucije)