Valparaiso – prestolnica grafitov

Kar nekaj mest si lasti naziv svetovne prestolnice grafitov – ulične umetnosti. Če boste sami poguglali, boste takoj prišli do tisoče zanimivih slik! Nesporni favoriti za tak prestiž so brez dvoma svetovne metropole z več milijoni prebivalcev. Potem ko sem obiskal že preko 100 držav, imam tudi sam svojo lestvico. Konec lanskega leta sem na prvo mesto uvrstil čilensko mesto Valparaiso.

Verjetno bi v kakšnih metropolah res lahko našteli še večje število grafitov, vendar pa dvomim, da bi še kje našli mesto z višjim odstotkom porisanih (pobarvanih, posprejanih, pokracanih?) površin na javnih mestih, kot sem jih uspel srečati ravno v Valparaisu.

Foto: A. Tomažič

Tako pisanega mesta zares še nisem videl! Težko najdeš kakšen kvadraten meter še »neuporabljene« površine, ker jo verjetno ravno v tistem trenutku mrzlično iščejo tudi umetniki in »umetniki«, da svoje ideje prenesejo na mestne zidove.

Foto: A. Tomažič

Ponavadi v mestih obstaja huda napetost med lastniki zgradb in nadobudnimi umetniki, ki na njih iščejo svoja »platna«. Tega v Valparaisu kakor da ni opaziti, vsaj sam nimam takšnega vtisa. Lastniki lokalov rajši poiščejo dobrega slikarja, kot da bi površino prepustili naključju in bi se je lotil slikar s skromnejšim znanjem.

Posebno simpatično je, če umetniki vsebino svojega grafita prilagodijo podlagi in okolici, kjer se nahaja …
Čeprav so v mestnem središču največje in najbolj monumentalne umetnine, pa so se meni zdele še boljše tam zgoraj na hribčkih, v revnejših predelih, predvsem tiste z več vsebine.
Tipičen primer, kako je možno podlago tako dobro izkoristiti, da bi slika ne mogla biti boljša nikjer drugje …
Raj za fotografe! Prepričan sem, da bi lahko vsaj en cel teden užival le v odkrivanju ter fotografiranju grafitov v njihovem naravnem okolju.
Iz mnogih grafitov veje tudi velika nostalgija za starimi časi ter občudovanje prvotnih prebivalcev tega dela Južne Amerike.
Na žalost se mnogi turisti zadržujejo le v bolj popularnem centru mesta. Ampak – bolj kot se oddaljuješ od njega in raziskuješ revnejše dele mesta, bolj zanimive in povedno močne umetnine odkrivaš.

Valparaiso je ena sama umetnostna galerija. Na voljo so tudi posebni vodeni ogledi. Za turista, ki je tukaj prvič,  pa so marsikdaj  kar potrebne tudi razlage vsebine. Sami lahko sicer zaslutimo uporniško ali celo revolucionarno idejo, vendar pa ne tudi njenega ozadja in proti komu je (bila) usmerjena.

Primer, kako moramo fotografi skrbno iskati in izbirati zorni kot: namerno sem naredil takle posnetek, ker sem se udeležil posebnega tekmovanja fotografov, kjer je bila ena kategorija “portret z enim očesom”.
Manj zanimivo pa, ko sem fotografiral obe očesi …
Tale pa ni iz Valparaisa, ampak iz Lime (Peru), jo pa moram dodati, ker se mi zdi ena najboljših, kar sem jih videl!

Več mojih fotografij pa si lahko ogledate TUKAJ.