Peter Mikša je na Valu 202 napovedal izginotje zgodbe o osamosvojiteljih, ko te generacije ne bo več

Bojan Budja (Vir: Media Daily)

Lani ob dnevu upora proti okupatorju (ne dnevu OF, kot bi nas kontinuiteta rada vrnila v stare čase) sem ob poslušanju Vala 202 padla v radijsko manipulacijo novinarja Gašperja Andrineka, ki sem ga znova opazila ob sedanjem brutalnem napadu skupine RTV-jevskih političnih novinarskih aktivistov na vodstvo RTV Slovenije.

Takrat je imel intervju (točno opoldne) z zgodovinarjem dr. Petrom Mikšo, docentom na Filozofski fakulteti, ki je doktoriral iz zgodovine alpinizma, njegovo diplomsko delo iz leta 2007 pa ima naslov Delo izvršnega odbora Osvobodilne fronte v letih 1941–1945. Nekritično je povzemal njegove zgodovinske neresnice(!) in jih prek Vala 202 ponujal (indoktrinacija) generaciji, ki jo zanima predvsem glasba. Značilna je na primer njegova izjava: »Slovenija ima korenine v NOB, leta 1991 je bila le formalno izpeljana nadgradnja iz SFRJ.« Ob zaključku je dr. zgodovine Mikša dejal: »Zgodba o osamosvojiteljih bo izginila, čim te generacije ne bo več!«
Bila sem šokirana in sem takoj napisala repliko, ki sem jo objavila na portalu Brez cenzure (le zakaj?).
V prispevku sem se vprašala: »Kdo bo naredil izbris zgodovinskih dejstev?«

Novinarji Dela – trobila politične protijanševske nomenklature

Praznovali smo dan državnosti in se spomnili nastanka samostojne neodvisne države Slovenije zgrajene na demokratičnih temeljih. S prejšnjim socialističnim režimom, ki so ga nekateri imenovali demokratični socializem, kar pa je oksimoron, ima toliko zveze kot ureditev nekdanje NDR z demokracijo.
Kot odmev na državi praznik v osrednjem slovenskem časopisu urednik Dela in Slovenskih novic Bojan Budja piše o Prazniku sredi najbolj norih časov (Tema dneva). Nekdanji (lokalni) novinar RTVS, ki se je povzpel v urednika osrednjega slovenskega časopisa, je ob plesu zmagovalcev volitev 25. april 2022 napisal: »Ponižanja, sramote, samovolje, diktature, krivic, kratenja osnovnih človekovih pravic in dostojanstva narod ne odpušča.«
Novinar Bojan Budja je uporabil besednjak, ki so ga pred volitvami brez prestanka ponavljali KUL in Gibanje Svoboda (sic!).
Novinarji Dela in urednik so postali trobila (aparatčiki) politične protijanševske nomenklature, kar je nekdanji Magov urednik Janez Markeš napovedal že leta 2004:
»Nomenklaturi ne bo ostalo drugega, kakor da iz Janše naredi fantomskega fašista in ga javnomnenjsko potolče – deset klafter pod zemljo, kot bi dejal Ivan Cankar. Patološko sovraštvo do njega pa je mogoče definirati: izvira iz nomenklaturnega občutka ogroženosti …«
No, tudi Markeš je spoznal, da je denar sveta vladar, in je prestopil med dobro plačane aparatčike nomenklature!

Kaže, da Delov urednik Bojan Budja zadnji dve leti ni živel v Sloveniji

Budja je v Delu bralce podučil: »Leta samovolje, zlorabljene demokracije, samopašnosti so pustila rane, ki se bodo celile počasi.«
Bojana Budjo tu sprašujem (Delo me tudi v obdobju svobode cenzurira): »Ali sva živela dve leti v isti državi?!« Tudi njemu sem pred kratkim pisala pismo, naslovljeno na urednike različnih medijev.

Kot kaže, so nekateri v obdobju svobode bolj enakopravni od drugih, kajne Bojan Budja in Ali Žerdin?
Izbris osamosvojiteljev se je zgodil tudi v zadnji SP Dela, saj o tej temi (osamosvojitev in njeni akterji) ni ne duha ne sluha, je pa tristranski intervju – s kom le?
Se napoved pravovernega zgodovinarja Mikše torej uresničuje, še preden so vsi osamosvojitelji umrli?!

Ob dnevu državnost kličem: Srečno Slovenija, moja domovina!