Vabilo: Tone Knaflič (1893-1957), zgodba poštenega kapitalista

utok-knaflicMedobčinski muzej Kamnik nas vabi na otvoritev razstave Tone Knaflič (1893-1957): Zgodba poštenega kapitalista, ki bo v ponedeljek, 4. aprila 2016, ob 19. uri na gradu Zaprice, Muzejska pot 3, Kamnik.

Marko Kumer, avtor razstave na primeru Toneta Knafliča, priljubljenega kamniškega industrialca prikazuje, da je dolgoročna uspešnost nacionalnega gospodarstva možna, če se dosledno upošteva vrednote, na katerih so utemeljena načela trajnostnega razvoja, socialne pravičnosti, družbene odgovornosti.

Tone Knaflič, lastnik kamniške usnjarne Toneta Knafliča, je morda ključna in najbolj prepoznavna osebnost kamniškega gospodarstva. V Kamniku je leta 1924 na noge postavil usnjarno, ki se je nato razvila v uspešen industrijski obrat.  S svojim načinom vodenja poslov in odnosov med delavci je postal priljubljen zgled uspešnega in obenem socialno čutečega kapitalista – njegovega ugleda niso omajali niti nečedni poskusi povojnih socialističnih oblastnikov, ki so mu usnjarno odvzeli in ga nato tudi prisilno upokojili. Razstava skozi fotografsko gradivo, nekatere ohranjene dokumente in pričevanja predstavlja njegovo pot od začetkov, preko uspešnega vzpona pa do povojne nacionalizacije in posledično – Knafličeve resignacije.