Vabilo: Laški pasijon 2014

Laški pasijonŽupnija sv. Martina Laško vabi na Laški pasijon 2014 v režiji Magdalene Hrastnik, ki bo 21., 25., 27. aprila in 4. maja, vsakič ob 20. uri v Laškem.

Po štirinajstih letih bo v Laškem v župnijskem atriju ponovna uprizoritev pasijonskih iger, v katerih bo sodelovalo več kot sto nastopajočih igralcev in pevcev. Župnija sv. Martina v Laškem ga organizira v sodelovanju s KD Koral ob letošnjem misijonu in novi maši Ivana Hrastnika.

Na slovenskem je najbolj poznan Škofjeloški pasijon, predvsem zaradi prvega v slovenščini ohranjenega gledališkega besedila, ki ga je uporabljal Lovrenc Marušič (1676-1748), kasnejši kapucin z redovnim imenom oče Romuald. V začetku 18. stoletja so marsikje po Evropi pripravljali dramske pasijonske procesije. Na našem področju so poleg škofjeloške znane predvsem kapucinske procesije v Ljubljani. Manj pa je znano, da se je v istem času kot v navedenih krajih odvijal pasijon tudi v Laškem, kjer je prva uprizoritev izpričana že l. 1645, uprizarjali pa so jih do l. 1870. Nadaljevanje tradicije laških pasijonskih iger v 20. stoletju predstavlja uprizoritev Gregorinovega pasijona na trgu pred cerkvijo. Zgodovinski viri poročajo, da so ga igrali štirinajst dni, gledalci so hodili od vsepovsod in prenočevali pod kozolci okoliških kmetov.

Po petdesetletnem premoru se je l. 1985 veroučna skupina v Laškem odločila ob takratni novi maši gospoda Jožeta Hrastnika ponovno oživiti pasijonsko tradicijo mesta ob Savinji. Besedilo je priredila in režijsko delo opravila prof. Ljudmila Treven, roj. Turnšek. Ponovitev je pasijon doživel ob novi maši gospoda Ivana Platovnjaka l. 1989.