Križev pot žrtev Hude jame

Jiři Kočica, 15. postaja Jezus premaga smrt
Jiři Kočica, 15. postaja Jezus premaga smrt

Pred točno devetimi leti so raziskovalci v rovu rudnika Huda jama zagledali osem plasti mumificiranih trupel – odkritje je pretreslo državo, a to je bilo tudi vse, kar se je zgodilo. Enajst pregrad je pred svetom skrivalo stotine trupel moških in žensk, ki so jih takoj po vojni pobili v izvensodnih pobojih. Za njimi niso ostale le kosti, ampak so se zaradi specifičnih pogojev rudniškega jaška in rova ohranili celotni deli teles, ki jih je prekrivala plesen. Zmetani so bili v globok jašek in naloženi v osmih plasteh v rovu.

Človek je bitje, ki je iznašlo Hudo jamo in vse Golgote tega sveta.

Vendar je tudi bitje, ki je v rovih Svete Barbare umiralo dostojanstveno, z molitvijo na ustnicah … zgodi se Tvoja volja … odpusti naše dolge … tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom … (po V. Franklu).

Zdi se, da nas žrtve Hude jame na vse načine kličejo, naj jih vendar opazimo. Zadržalo jih ni niti enajst pregrad niti zanikanje, zapovedani molk in ustrahovanje svojcev. Kličejo nas, ko se čudimo tihi epidemiji poškodovane človečnosti, ko se otepamo z najbolj banalnim pohlepom, otrdelimi obrambami, otopelostjo in preživelimi stališči. Kličejo nas v duhovnih posledicah strašnega pomora.

Kličejo njihove kosti, ki ne vemo, kaj bi z njimi. Nismo še dojeli, da so te kosti skriti zaklad, naša zakopana življenjska sila. Razodela se nam bo, ko bomo zajokali nad zlom, ki jih je nagrmadilo, in nad vsem nepredstavljivim trpljenjem. In če ne jočeš, kdaj potem boš jokal? (Dante, Pekel)

S solzami odpremo pot do ran – do bolečine in žalosti zaradi ubitih življenj, do strahu in nemoči ob več kot polstoletni ujetosti v trpeče stanje. S solzami priteče nova moč, sočutje in usmiljenje do vseh – do žrtev, do rabljev, in do nas, ohromljenih z brezbrižnostjo sveta.

Nobena kazen ne more popraviti hudih krivic in zaceliti ran. To zmore samo dvig sile življenja, ki ji z eno besedo rečemo ljubezen. Pot stvarstva je pot ljubezni. Jezus na križu nam daje popoln  zgled, kako je edino mogoče spreminjati hudo v dobro. Vabi nas, da mu sledimo.

Ob deveti obletnici “odkritja” Hude jame varuhi spomina znotraj pobude Vseposvojitev vabimo k molitvi Križevega pota žrtev Hude jame, posnetega na radiu Ognjišče.