Butara velikanka v Laškem

Pred farno cerkvijo sv.Martina v Laškem je letos znova stala butara velikanka. K blagoslovu so jo, letos dolgo 17m, prinesli mladostniki in otroci iz vasi Trojno.

Lani, po skoraj dveh desetletjih, so v majhni vasi v občini Laško, na Trojnem, znova oživili običaj, ter združili moči pri nabiranju zelenja in pletenja lahko bi rekli vaškega pušeljca, kot tukaj rečejo butari. Takrat, pred skoraj dvajsetimi leti, je merila okrog devet metrov, letos pa že kar sedemnajst.

Priprave na cvetno nedeljo so se začele že dosti pred cvetno soboto, ko so se vsi zbrali na enem izmed vaških dvorišč, da bi zelenje popletli na “sušico”, kot tu rečemo deblu smreke, ki se stoje posuši.  Nabiranje zelenja se vsako  leto prične s na tiho nedeljo nabranimi šmarnicami, kot rečejo dišeči travi, ki v vrhu pušeljca pač ne sme manjkati. K blagoslovu in domov so jo odnesli peš, ter jo nato popoldne, blagoslovljeno, postavili ob topol sredi vasi.

Trojno je vas z nekaj več kot petdesetimi prebivalci, ki leži dobrih 460m nad morjem, in je dvakrat osvojila naziv najlepše urejene vasi v občini Laško. Vsakega prišleka očara z razgledi, predvsem pa s povezanostjo vaščanov med seboj. Če za koga, potem zanje velja, da “je v slogi moč”.  To na poseben način, z dejanji, tudi pokažejo, ko “stopijo skupaj”. Naj si bo, ko je treba komu priskočiti na pomoč, ali pripraviti vsakoletno pogostitev udeležencev Martinovega pohoda ali pa najti razlog za druženje. Pa čeprav je to zgolj odbojka na vaškem, lani blagoslovljenem športnem igrišču …

Le za koliko bo njihov pušeljc “zrasel” do prihodnje cvetne nedelje, ko se je samo od lani “potegnil” za celih šest metrov? Kdo bi vedel. Pustimo se presenetiti. 🙂

 

Foto: Saška Klezin, Rok Metličar