V. Snoj, domovina.je: Materam v skrbništvo 90 % otrok. So očetje res nezmožni skrbeti za potomce?

V Sloveniji se letno poroči več kot 6.000 parov, loči pa 2.000. Ob ločitvi se 20 odstotkov parov dogovori za sporazumno razvezo in stike z otroki. Ostane 80 odstotkov otrok, ki se nato, tako statistika, med starša delijo v razmerju 9:1. V korist mater seveda.

Na poznavalce, strokovnjake in prizadete očete smo naslovili vprašanje, čemu je temu tako in kje vidijo rešitev.

Zakaj je 90% otrok dodeljenih materam, so slovenski očetje tako slabi?

Po zgornji neuravnoteženi statistiki bi lahko sklepali, da so slovenski očetje očitno res slabi skrbniki svojih potomcev, a v praksi odgovorne službe in sodišča odkrito preferirajo matere.

Kako težko je očetu dobiti skrbništvo nazorno priča spodnji primer.

Dnevnik je leta 2010 pisal o dekletu N. S., ki jo je devetletno mama na silo odpeljala v varno hišo, čeprav je dekle na glas povedalo, da bi rada živela pri očetu. Tega pa je mati obtožila nasilja. Ko je bilo dekle staro 16 let, je mamo ovadila zanemarjanja, psihičnega in fizičnega nasilja. Oče je po več kot dveh letih na sodišču uspel, da so hčer dodelili njemu.

Lažno ga je ovadila nasilja nad otroki, otrok ni videl več let

Po ocenah odvetnika Boštjana Verstovška je lažnih ovadb, da je oče otroka zlorabil, od 95 do 99 odstotkov, njihov namen pa je preprečevanje stikov otrok z očetom. Povedal je, da nekateri odvetniki celo svetujejo svojim strankam, da na ta način uničijo svojega nekdanjega partnerja. Pri tem matere, ki ovadijo očeta, za lažno ovadbo nikoli ne odgovarjajo.

Prave zlorabe je seveda potrebno preprečiti, hkrati pa se je potrebno zavedati, da je tudi lažna ovadba zloraba sodnega sistema, dokazovanje nedolžnosti pa obremenjujoče – fizično, psihično in finančno.

Nepravilnosti v sodnih postopkih pri dodeljevanju starševstva odkril tudi KPK

KPK je leta 2009 odkrila vrsto nepravilnosti v zvezi z ureditvijo izvrševanja roditeljskih in otrokovih pravic, npr. da so izvedli razgovore s samo enim od staršev ali pa so pomanjkljivo izvedli strokovne naloge, kot se je kasneje izkazalo, v prid enega od staršev.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.