Tožarjenje in širjenje lažnih novic po Bruslju v polnem teku

Irena Joveva, nekdanja novinarka POPTV, danes poslanka EU parlamenta Foto: STA

Mnogi tuji novinarji spregledajo zelo važno dejstvo, da sta v Sloveniji leva politična opcija in del novinarstva po svojem izvoru zelo sorodni.

Leva politična opcija in del novinarstva so po svojem izvoru zelo sorodni

Kot občasen kritični publicist sem že po statusu bliže novinarjem kot pa tistim, o katerih se piše. Novinarstvo ni le strokovni poklic, je poslanstvo. Brez novinarjev bi čakali na novice z vsega sveta veliko dalj časa, oni nam jih pa pripravijo v obliki, da jih laže razumemo in da nam ni treba prečesati nešteto vesti, da ugotovimo resnico. To je zelo odgovorna novinarska naloga v vseh medijih. Zelo veliko žrtev med novinarji nam pove, da je novinarsko delo tudi nevarno, posebno za resnicoljubne. Zato je nujno in prav, da se jih zaščiti, da lahko opravljajo svoje delo nemoteno in brez strahu, ker le tako lahko pričakujemo tudi verodostojno obveščanje. Seveda, to je idealna slika novinarja in verjamem, da večina tudi sledi tem normam in da se na njihovo delo lahko zanesemo.

Niso vsi novinarji pošteni niti nepodkupljivi

Imamo pa žal še drugo plat novinarstva in obveščanja. Novinarji so tudi ljudje s slabimi lastnostmi. Vsak ne želi biti junak ali se po nepotrebnem izpostavljati raznim nevšečnostim. Najnevarnejše pa je, da se lahko ujamejo v ideološke pasti. Od tu do dopadljivega poročanja ali preprosto laži pa ni več daleč. Ravno kar se tiče poročanja o političnih dogodkih v Sloveniji, opažam v državah z starejšo demokratično tradicijo čuden, za nas nesprejemljiv razvoj poročanja.

Pošteni novinarji naj mi oprostijo, a pri nekaterih novinarjih renomiranih časopisnih hiš bi, kot kaže, najraje in laže poročali o Sloveniji, če bi bila na oblasti še Tito in partija, saj bi bilo potem poročanje zelo enostavno in se ne bi bilo treba truditi, kako priti resnici do dna.

Posebne skrbi mi povzroča to, da se ti novinarji ne potrudijo, da bi šli po poti tako opevanega raziskovalnega novinarstva, ampak kar preplonkajo mnenja domačih novinarjev, ne glede na to katere interese zastopajo. Ne smemo pozabiti, da ima naše novinarstvo korenine v sistemu, ki je uporabljal novinarje kot svoje orodje.

Mnogi tuji novinarji spregledajo zelo važno dejstvo, da sta v Sloveniji leva politična opcija in del novinarstva po svojem izvoru zelo sorodni.

Kdor tega ne pozna, seveda naseda jamranjem določene skupine novinarjev, ki usklajeno z levo opozicijo ustvarjajo nerealno negativno vzdušje v družbi. Tako bo morala naša vlada o tem problemu resno spregovoriti z Evropsko zvezo.

Novinarji ne smejo prevzeti vloge organiziranja družbe, z odgovornim in predvsem verodostojnim poročanjem pa lahko veliko pripomorejo k zdravemu razvoju slovenske družbe.