V Rimu »zavili na levo«

rimV ponedeljek je mesto Rim »zavilo v levo«, saj so na lokalnih volitvah, ki so sicer bile zelo slabo »obiskane«, volivci dali prednost levici. Rim je tako prvo mesto, ki je po oblikovanju levo-desne koalicijske italijanske vlade naredilo preizkus volilne atmosfere na lokalni ravni.

Po predvidevanjih Instituta za raziskovanje javnega mnenja je kandidat Demokratične stranke, sicer kirurg po poklicu, Ignazio Marino, veliki zmagovalec volitev, saj mu je uspelo »iztržiti« skoraj 63 odstotkov glasov in je tako zasenčil svojega največjega nasprotnika, župana v odhajanju, Giannija Alemanna iz vrst Berslusconijeve PDL.

Alemanno je priznal poraz, ko je izjavil, da rezultati v celoti ne vplivajo dobro na italijanski desni center, saj je ta v Rimu izgubil zadnjega pomembnega župana. Alemanno je tudi mnenja, da so zadnji rezultati izraz politične apatije oz. izgube zanimanja javnosti za politiko.

Bivši rimski župan, nekdaj član italijanske komunistične partije, sedaj pomemben predstavnik Levega centra Walter Veltroni, je manifestno izrazil zadovoljstvo nad zadnjimi volitvami v Rimu. Pravi, da so »sijajna novica za mesto«. »Z volitvami so meščani Rima končno zaključili z vladavino malomarnosti in napačnih odločitev Alemanna in njegove ekipe, ki ni skrivala nesposobnosti, pomanjkanja ljubezni do mesta in lastne nezainteresiranosti«, je še pojasnil Veltroni.

Sicer pa levici ne gre oporekati izkušenj nad vodenjem »večnega mesta«, saj so v njem vladali neprekinjeno med letoma 1989 in 2008, ko je njihovo vladavino nepričakovano prekinil ravno Alemanno.

Foto: telegraph.co.uk